Annons

Läderlappen tillbaka i Ystad

Publicerad 16 februari 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Läderlappen blir det på Ystad teater i sommar. 
Foto: Anders Paulsson
Läderlappen blir det på Ystad teater i sommar. Foto: Anders Paulsson

I år är fjärde sommaren i rad som Rickard Söderberg, Laine Quist och Ellinor Fryklund gör operett på Ystad teater. Förra sommaren spelade man den nyskrivna operetten Teaterhotellet och nu blir det Johann Strauss den yngres Läderlappen, samma som man satte upp första sommaren.

– Då gjorde vi Läderlappen traditionellt och texttroget. Vi vågade inte riktigt ta ut svängarna. Nu har vi ett helt annat självförtroende så nu kommer vi att göra den Läderlappen vi aldrig vågade göra då, lovar Rickard Söderberg.

Annons

Sommarens Läderlappen kommer att utspelas i Ystad i mitten av 1700-talet då drottningen kommer på besök med sin son, kronprins Gustav.

– Då ställs det till med maskeradbal och alla vill vara där. Vår version blir det smutsigaste mest handlösa, överparfymerade 1700-tal man över huvud taget kan tänka sig. Inte alls det här vackra utan som det var med lukt av svett och tandröta, säger han glatt.

Rickard Söderberg kommer själv att spela Gabriel von Eisenstein.

– Sedan kommer den legendariska Ewa Fröhling att göra rollen som spåkäringen Ulrica och gå på scen och tömma pottor. På scen kommer vi också att ha gräddan av svenska operasångare. Karolina Andersson som just sjungit i både Fantomen på Operan och Nattens Drottning på Kungliga Operan, Anton Ljungqvist, Jakob Högström och Lotte Ohlander. Sedan är Susanne Resmark tillbaka och naturligtvis är också Laine Quist och Ellinor Fryklund med.

Orkestern som framför Läderlappen består mestadels av solister från Skånes och Danmarks orkestrar och kapell och dirigeras av Jonas Samuelsson.

– För att få det helt anpassat efter Ystads teater och vår ensemble kommer återigen Nils-Petter Ankarblom, Sveriges ende arrangör och dirigent på Broadway, att arrangera musiken, berättar Rickard Söderberg. Vi kommer också att presentera ett helt nytt handmålat kulisset.

Läderlappen får premiär på Ystads teater 29 juni, totalt blir det 12 föreställningar under sommaren. Rickard Söderberg, Laine Quist och Ellinor Fryklunds operettuppsättningar i Ystad brukar alltid locka mycket folk.

– Det är fantastisk och det är också därför vi vågar göra en så knäpp sak, säger Rickard Söderberg.

Varför lockar ni så stor publik tror du?

– Dels är det kanske inte så mycket vi utan genren operett som är så styvmoderligt behandlad men som ju är en fantastisk genre, säger Rickard Söderberg eftertänksamt. Och det är roligt att man får lov att skratta och njuta. Det andra är nog att vi efterhand visat att vi håller en musikaliskt jättehög nivå men samtidigt vågar vara lite respektlösa mot genren och leka med den och njuta av det.

Biljetterna till Läderlappen släpps 2 mars.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons