Annons

”Min musikresa har gjort mig stark”

Kultur och Nöje Barbi Escobar kommer från Göteborg men har hela sitt musikliv i Malmö. Hit kom hon i tonåren, här har hon bott och studerat, haft sin manager och sitt låtskrivarkontrakt. Det var också här hon tillsammans med teamet på Hydra tog sig an att skriva en sång om sin älskade pappa. En sång som rör upp känslor – under torsdagens repetition på Malmö Arena bröt tårarna fram.
Publicerad 16 februari 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

– Bättre nu än på lördag, sade en samlad och lugn Barbi Escobar efter repetitionen.

Sången Stark, en uptempolåt med pop och urban-influenser och med en melankolisk ådra, kom till efter att hennes pappa gått bort i cancer. Att förlora en närstående är något de flesta kan – eller kommer att kunna – relatera till.

Annons

– Det är något alla får gå igenom någon gång. I sången berättar jag var jag står nu, som en vuxen kvinna. Och jag tror att bara bra saker kan komma ur att berätta.

Det var 2014 som pappan gick bort och lämnade ett stort tomrum.

– Man är så upptagen med sitt liv, man tänker inte på att ens förälder som man varit med hela sitt liv kan gå bort. Plötsligt är den människan borta. Det är konstigt och omtumlande. Men nu står jag på en plats där jag känner mig trygg att prata om det.

Stark heter sången. Beskriv din styrka?

– Den ligger i det mentala arbetet jag gör på mig själv varje dag. Jag har valt att arbeta i en bransch som är extremt tuff. Och jag är kvinna. Det gör att man måste vara mentalt stark, annars bryter man ihop. Styrkan har jag fått från min familj och mina vänner, som alltid stöttat mig. Jag har också hittat den i mig själv genom åren. Det är känslomässigt som en liten orkan i huvudet. Man får höra mycket kritik, negativ och positiv, så ska man ta det och ändå kunna tro på sig själv. Också när folk vill stampa på en, säger Barbi Escobar.

Sedan Barbi var 15 år har hon jobbat med musik och aldrig haft tanke på att jobba med något annat.

–Och hela den resan har verkligen gjort mig stark, hela den berg- och dalbanan, säger hon.

Barbi är född i Chile och kom till Sverige med sin familj som treåring 1987. Hon började sjunga redan som mycket liten.

– Jag började prata tidigt, jag var nio månader. När jag var ett och ett halvt började jag sjunga. Jag sjöng tydligen den chilenska nationalsången hela tiden, säger Barbi med ett skratt.

Musiken var Barbis enda intresse under barndomen och ungdomen.

Annons

– Jag stängde in mig på mitt rum och lyssnade på musik och sjöng. Jag hade inte råd med sångpedagog så jag jobbade själv med att utveckla min röst.

I och med att hon tidigt började jobba med producenter lärde hon sig också av dem.

Till Malmö kom hon som 16-åring. Här hade hon sin första manager.

– Därför känns Malmö så bekvämt och tryggt. Senare, 2009, flyttade jag hit, bodde här i tre år och pluggade. När det hände för lite med musiken kom jag på att jag ska skriva låtar, för att hålla mig kvar i branschen.

Barbi blev knuten till Roastinghouse och där mötte hon många av de låtskrivare och producenter hon jobbar med i dag.

– De tog sig an mig och slängde in mig i j-pop och k-popvärlden. Jag har skrivit singlar i den genren, men jag var fokuserad på att skriva låtar till mig själv.

Med Stark tycker Barbi Escobar att hon och medlåtskrivarna Andreas ”Stone” Johansson och Costa Leon har hittat en bra balans mellan text och musik.

– Det är en popig låt, men texten balanserar ut den och man hittar djupet i låten, säger hon.

Hon är också nöjd med att hon själv har kunnat påverka sitt nummer på scenen.

– Jag blev förvånad över att SVT var så måna om att jag skulle skapa min vision. Jag hade en grundidé och så jobbade vi utifrån den. Det är verkligen ett samarbete och jag är så glad, för det känns bra. Jag har ju gått från noll till hundra i ett svep. Jag har aldrig stått på en så här stor scen förut. Nu är jag bara så taggad på att leverera min låt!

bild 1/3
Barbi Escobars favoritställe i Malmö är Möllan. – Där känner jag mig hemma, säger hon. Foto: Jörgen Johansson
Malmö är mitt andra hem. Alltid varit och kommer nog alltid att vara, säger Barbi Escobar. Foto: Jörgen Johansson
–När vi skrev låten Stark skedde det organiskt och naturligt. Jag tycker vi hittade en fin balans mellan text och musik, säger Barbi Escobar. Foto: Jörgen Johansson
Barbi Escobars favoritställe i Malmö är Möllan. – Där känner jag mig hemma, säger hon. Foto: Jörgen Johansson
Malmö är mitt andra hem. Alltid varit och kommer nog alltid att vara, säger Barbi Escobar. Foto: Jörgen Johansson
Fakta:

Barbi Escobars fyra Mellofavoriter:

Jill – Kärleken är

Loreen – Euphoria

Jan Johansen–Se på mig

Måns Zelmerlöw–Heroes

Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons