Annons

Vill göra Kyrkskolan till ett stadsmuseum

Hässleholm Paviljongen kunde inte räddas, men nu ger sig Medborgarpartiet med Evert Storm och Peter Alf i spetsen ut på en ny räddningsexpedition.Den här gången vill de rädda Magnarpskolonin, som enligt dem skulle kunna bli en rekreationsplats för bland annat äldre. Dessutom vill de att Kyrkskolan ska förvandlas till ett stadsmuseum.
Hässleholm • Publicerad 16 februari 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Medborgarpartiet med bland annat Peter Alf, Madeleine Rask, Kaj Alfredsson och Evert Storm vill bevara Magnarpskolonin och göra Kyrkskolan till ett Stadsmuseum.
Medborgarpartiet med bland annat Peter Alf, Madeleine Rask, Kaj Alfredsson och Evert Storm vill bevara Magnarpskolonin och göra Kyrkskolan till ett Stadsmuseum.

Evert Storm, Peter Alf, Madeleine Rask och Kaj Alfredsson från Medborgarpartiet vandrar runt i Kyrkskolans gamla lokaler där skolbarnens röster sedan en tid tillbaka helt har tystnat. Endast sporadisk verksamhet pågår i några lokaler, men mest är det tyst och tomt.

Här vill partiet att ett stadsmuseum inrättas. Initiativet att bilda ett stadsmuseum kommer egentligen från Hässleholms hembygdsförening som idag inte har utrymme att visa upp Hässleholms historia på ett tillräckligt bra sätt.

Annons

Kyrkskolans centrala läge och vackra miljö skulle enligt både dem och medlemmarna i Medborgarpartiet fungera utmärkt som ett stadsmuseum.

Här skulle Hässleholm som järnvägsstad, skolstad och garnisonsstad kunna presenteras. Museet skulle enligt de här tankarna kunna drivas av kommunen och hembygdsföreningen tillsammans.

Men Kyrkskolan skulle även kunna fyllas med ungdomar och deras verksamhet. Här finns gott om plats bland lektionssalar, slöjdsal och andra utrymmen.

De fyra politikerna som är på plats vill också rädda Magnarpskolonin som under lång tid levt ett högst osäkert liv.

Det råder fortfarande politisk oenighet om man ska behålla den gamla kolonin eller sälja den.

Alliansen har inte velat satsa några pengar på Magnarpskolonin, medan oppositionen med Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill renovera och förbättra den. Även Sverigedemokraterna vill att en renoveringsplan tas fram för att en rimlig modern standard ska kunna uppnås.

– Magnarpskolonin är en pärla, konstaterar Peter Alf som också menar att den skulle fungera utmärkt för äldre som vill komma ut till havet. Men även för barn precis som det varit tidigare.

– Vi vill skapa en opinion vad gäller Magnarpskolonin, säger Evert Storm. Kommunen har gått ut med ett skräckscenario som innebär att den skulle vara i så dåligt skick. Det innebär att folk har fått en felaktig bild.

Från Medborgarpartiets sida har man besökt kolonin och de menar att det inte finns några större renoveringsbehov. Idag hyr en förskola från Ängelholm in sig i delar av lokalen.

– Kolonin är i gott skick och det ska inte kosta några enorma summor att rusta upp den, menar de. Problemet är dock att den för närvarande inte är anpassad för äldre.

– Vi har en skyldighet att göra vid Magnarpskolonin, säger Kaj Alfredsson. Det är en skam om kommunen lägger ner den.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons