Osby tappade svängig match

Sport Osby IK förlorade en svängig match mot Jonstorps IF med 4–6. Hemmalaget vände 0–3 till 4–3 men lyckades inte hålla undan och rädda något i poängväg.
Sport • Publicerad 18 februari 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Daniel Petersson reducerade till 1–3 för Osby som vände till 4–3 – men tappade till 4–6.    Foto: Jörgen Johansson/Arkiv
Daniel Petersson reducerade till 1–3 för Osby som vände till 4–3 – men tappade till 4–6. Foto: Jörgen Johansson/Arkiv

– Vi gör det mycket bra i den andra perioden. Samtidigt kunde det knappast bli sämre efter den första, sa Albin Blomqvist.

Matchen inleddes i ett högt tempo. Osby försökte gå framåt vilket även innebar att man blottade sig bakåt. Efter 2,42 kunde Vilhelm Ahlqvist peta in 0–1 på en målvaktsretur då hemmalaget inte lyckats räknat rätt i försvarsarbetet runt Scott Hectors målbur.

Hemmalaget saknade inte målchanser i den inledande perioden. Ludvig Omdal-Persson, Daniel Petersson och Erik Jönsson var nära att överlista Simon Zurawski.

Istället kunde Jonstorp i sitt första powerplay öka på ledningen. Fredrik Bjurö fick gott om tid på sig att sikta och placerade pucken i en av de högre maskorna bakom Hector. Endast en dryg minut senare var det även 0–3 när Alexander Svensson sköt från blålinjen och pucken via en hemmaklubba letade sig in.

Inför den andra perioden möblerade Blomqvist/Andersson/Lindell om (bland annat kom Johan Lantz in i hemmakassen) och det gav resultat redan efter 51 sekunder. Då höll Daniel Petersson sig framme och kunde slå in en retur på Axel Blomqvists avslut.

OIK trummade på, stärkta av reduceringsmålet. Lars Foder fixade fram 2-3 efter att ha blivit frispelad på offensiva blå av Joel Fantenberg. Joel fick även passningspoäng till Osbys två efterföljande mål. Kvitteringen till 3–3 kom från Sean Federow. Vändningen fullbordades efter 15,49 då Axel Blomqvist trampade runt målburen och överlistade målvakten med ett isskott.

4–3 tycktes stå sig perioden ut men med 13 sekunder kvar utjämnade Jonstorp. En sargduell, vilken i mångas ögon avslutades med en klar tripping, slutade med att gästerna grävde fram pucken och Mikael Leskinen fick fritt läge att slå pucken i mål. Osby vann skotten med 17–10 och lagets andra period var en av de bästa över hela säsongen.

– Det kunde blivit en annan match om vi fått 4–3 med oss in i vilan, trodde Albin som även fick se Osby spela sig till två lägen med spel fem mot fyra i inledningen av den tredje perioden. Osby etablerade tryck men utan att få iväg så många avslut på mål, det blev nästan bättre fart i spel med fullt manskap och då hade även Marcus Korutschka ett avslut i kryssribban bakom gästernas målvakt. I spelsekvensen efter kunde Jonstorp återta ledningen. Laget tog in pucken djupt i anfallszon och i andra vågen kom Filip Brahm som med matchens bästa puckträff kunde överlista Johan Lantz.

I slutet fick Osby chansen att spela fem mot tre. Åter var det hårt tryck men gästerna höll undan. Istället blev det 4–6 sedan Jonstorp vunnit en tekning i anfallszonen.

– Kan vi spela som i de två sista perioderna i kommande matcher så ska vi rädda kontraktet utan hjälp från något annat lag.