Annons

Åldersdiskriminering

Opinion Regeringens utredare kommer sannollikt överraskande att föreslå att barn under tolv år och äldre över åttio år inte längre får rätt till personlig assistans.
Opinion • Publicerad 19 februari 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Barnminister Åsa Régner pratar om LSS. Foto: TT
Barnminister Åsa Régner pratar om LSS. Foto: TT

LSS-systemet har behövt ses över länge. Kostnaderna och antalet beviljade timmar har skenat och det är inte konstigt att man utrett hur den utvecklingen kan bromsas. Att till exempel ge en person assistans dygnet runt med dubbel bemanning kostar enorma summor, så det är viktigt att personen behöver varenda timme från sina två assistenter för att kunna ha ett bra liv, annars måste man tänka om. Tyvärr har det också förekommit bedrägerier från samvetslösa personer som utnyttjat systemet.

Med detta sagt är uppgifterna om vad regeringens utredare kommer att föreslå överraskande. Barn under tolv år och personer över åttio ska inte längre ha rätt till assistans. Barn ska få annan typ av hjälp, enbart i hemmet. Det är en konstig prioritering. Att isolera barn i hemmet är ett slag inte bara mot barnens möjligheter till ett aktivt liv, utan mot föräldrarnas möjlighet att ha ett liv över huvud taget.

Annons

Egentligen borde assistansbehovet avgöras helt på personlig basis. En vuxen som tycker det är mysigast att vara hemma och kan klara enkla saker som att hämta ett glas vatten själv behöver inte samma assistans som en aktiv ung person som vill delta i handikappidrott och föreningsverksamhet. Tyvärr skulle det kräva enorma resurser att utreda helt individuellt, så regelverk behövs. Ålder som kriterium är dock ett tveksamt val. Barn behöver få komma ut och träffa likasinnade och vara aktiva för att utvecklas som människor, kanske särskilt om de är funktionshindrade. De barnen kan ha färre naturliga kontaktytor eftersom de till exempel inte kan springa ut och sparka boll med andra barn på gatan. Hela idén med assistans är att även sjuka ska ha livskvalitet, så det är oklart varför barn ska vara ett undantag. Föräldrar till svårt funktionshindrade barn är ofta överarbetade till utmattning. Att barnet kan lämna hemmet med hjälp av assistans är enda sättet för dem att ha ett eget liv eller att återhämta sig. Att isolera barn begränsar dem på ett sätt som få skulle acceptera om det rörde sig om vuxna.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons