Annons

Taekwondoklubben kan bli av med lokalen

Hässleholm • Publicerad 20 februari 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Ali Chehade i träningslokalen i Kyrkskolan som klubben själv har ställt iordning och köpt träningsmattor till.                                                                                                             Foto: Stefan Olofson
Ali Chehade i träningslokalen i Kyrkskolan som klubben själv har ställt iordning och köpt träningsmattor till. Foto: Stefan Olofson

Klubben har funnits i gympasalen sedan 1986 och disponerat den helt själv sedan Kyrkskolan flyttade till Linnéskolan för snart två år sedan.

I lördags berättade tidningen att byggnaden med gympasal och matsal är på väg att byggas om för att ge plats till Familjens Hus, som sedan flera år är i skriande behov av större lokaler.

Annons

Ali Chehade är omskakad över informationen och undrar vad Hässleholms kommun sysslar med.

– Vi finns centralt i Hässleholm och bedriver en mycket framgångsrik verksamhet för många ungdomar, inte minst för flera som kommer från ekonomiskt och socialt utsatta miljöer. Vi håller kvarteren rensade från busliv och droger. Inte en kotte i kommunen har informerat mig och klubben om att vi kan bli av med våra lokaler.

Taekwondoklubben har gjort framstötar hos kommunen om att få köpa loss hela byggnaden.

– Men vi har inte hört ett dugg om det heller, säger Ali Chehade.

Urban Widmark sitter i klubbens styrelse och är minst lika bekymrad som Ali Chehade.

– Det har pratats om att Familjens Hus behöver större lokaler och att Kyrkskolans b-del varit aktuell, men jag trodde inte att det inbegrep gymnastikdelen. Under lång tid har vi letat efter större lokal och det är önskvärt att kommunen fokuserar på att finna en lösning.

Urban Widmark har full förståelse för att Familjens Hus behöver expandera i nya lokaler.

– Det är viktigt att vi får en dialog med Hässleholms kommun. Hittills har vi inte fått någon hjälp alls.

Han förutsätter att tekniska förvaltningen och fritidsförvaltningen löser uppgiften.

– Vi har över 200 ungdomar som tränar i hallen regelbundet nästan varje dag. Flera av våra ungdomar kommer från socioekonomiskt utsatta områden och miljöer. De har inte föräldrar som kan hjälpa till, eller köra dem till träning, som betyder mycket för dem. Det är viktigt att vi kan vistas i ett centralt läge, kommenterar Urban Widmark.

Annons

Tobias Oscarsson på tekniska förvaltningen leder planeringen av lokalfrågan för Familjens Hus.

Ritningar är redan framtagna och kommunen har avsatt pengar i budgeten för ombyggnad av hela byggnaden till Familjens Hus.

Region Skåne är också med på banan och ska behandla frågan om regionens finansiering av hyran för lokalerna till kommunen i regionstyrelsen inom kort.

– Vi har informerat fritidsförvaltningen om att de ska ta kontakt med de föreningar som de har kontrakt med i Kyrkskolan. Vår planering för Familjens Hus gäller hela byggnad b. Det finns andra gymnastiksalar i kommunen och det är fritidsförvaltningens uppgift att klara den uppgiften, säger Tobias Oscarsson.

Henrik Samevik är tillförordnad fritidschef i kommunen och säger att Taekwondoklubben är informerad om att de kan bli av med sin lokal på Kyrkskolan.

– Det var länge sedan vi meddelade klubben det. Vi har inte fått någon detaljerad tidplan för ombyggnaden. Internt har vi diskuterat klubbens behov av nya lokaler och vi har uppmanat dem att leta efter alternativ.

Henrik Samevik var inte uppdaterat om att en flytt från Kyrkskolan kan bli aktuell inom en ganska snar framtid.

– Vi måste givetvis lösa detta. Det händer med jämna mellanrum att vi ställs inför sådana problem. Till hösten behöver vi ha tagit fram alternativ för klubben.

I dagsläget finns ingen lokal som klubben kan skriva avtal med kommunen om.

Ali Chehade är förtvivlad och betonar att klubben utför en mycket stor social insats i stan.

– Jag är djupt orolig nu. Hur ska det gå med våra tävlingar och alla unga som kommer hit?

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons