Högtryck på gården med tidig lamning
– Det ligger i tiden med lamm. Det är populärt bland många nysvenskar och jag märker hur efterfrågan på våra lamm har ökat. Jag är egentligen smågrisproducent, men marknaden dog och då utökade vi fåren, berättar Fredrik Nordén.
På gården finns 15 baggar och 330 tackor. Tackorna ger i snitt lite drygt 1,8 lamm, vilket gör att man som mest har 550 lamm. Någonstans mellan 50 och 100 lamm behålls för rekrytering, resten går till slakt. Grevingetorp levererar till HKScan och utsågs av dem 2012 till årets leverantör i Sverige.
Traditionellt sker lamning på våren i slutet av mars och början av april. Men på Grevingetorp är den tidigarelagd.
Tidig lamning fungerar dock inte för alla. Det kräver att det finns rätt så stora stallutrymmen eftersom lammen då går inne fram till slakt och det innebär en hel del jobb.
Hon blir förvånad när hon ser priset på utländskt kött i butiken, när hon tänker på alla timmars jobb som läggs ner på deras gård och som ska betala sig.
På Grevingetorp har de även Linderödsgrisar och fjällnära ko. Det är en av de äldsta lantraserna i Sverige. I höstas köptes en tjur från Lillhärjobygget i Härjedalen och till nästa år hoppas man få två kvigkalvar att bli mammor.