Annons

Starkt ekonomiskt år för Östra Göinge

ÖSTRA GÖINGE Kommunen gick 21 miljoner kronor plus.
Östra Göinge • Publicerad 21 februari 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Oscar Nilsson, ekonomichef, och Patric Åberg (M), KS-ordförande.
Oscar Nilsson, ekonomichef, och Patric Åberg (M), KS-ordförande.

Ekonomichefen Oscar Nilsson och kommunalrådet Patric Åberg presenterade på onsdagen årsredovisningen och de konstaterade att det ser fortsatt positivt ut ekonomiskt. Plus 20,8 miljoner är 5,1 miljoner bättre än budget.

– Vi har levererat stark ekonomi de senaste åren och fortsätter med det, säger Åberg.

Annons

Kommunen har betalat av 30 miljoner på pensionsskulden och Åberg poängterar att det är viktigt att, trots de fina resultaten, hålla i pengarna och betala av skulder för att stå rustade inför framtiden.

Med plusresultat flera år i rad borde det annars dyka upp önskemål från invånarna om stora och små satsningar på ”vardagslyx” för kommunmedborgarna?

– Det har jag förståelse för. Men vi måste stå starka när det blir tuffare, så ska vi klara oss utan att behöva skära i verksamheterna. Jag inser att det inte låter så spektakulärt att betala av pensionsskulden, men det är det strategiskt bästa och det är jätteviktigt att vi tar ansvar och betalar av skulder och håller i slantarna, säger Åberg.

Han passar också på att lyfta fram satsningen på Fryshuset för ungdomar.

– Det kan man se som något ”extra”. Men det är inte något extra bara för att spendera pengar, det är något viktigt vi gör för ungdomarna och det finns ett behov.

Och det är inte så att Östra Göinge inte investerar pengar. Faktum är att kommunen investerade 109,9 miljoner, vilket är rekordmycket. Den största posten var förskolan i Hanaskog och generellt investerades det mycket för att möta de ökade volymerna inom skola och förskola. Dessutom har kommunen stora VA-investeringar.

Vill man hitta röda siffror i kommunens årsredovisning är det – precis som tidigare – inom hälsa och omsorg och mer specifikt hemtjänsten man ska titta. Hemtjänsten har väldigt nöjda kunder, men ekonomin går inte ihop. Fast Åberg och Oscar Nilsson påpekar att det pekar åt rätt håll; minus 5,7 miljoner i år jämfört med drygt sju miljoner minus förra året.

Årsredovisningen handlar inte bara om pengar. Åberg lyfter gärna fram de fina resultaten i medborgarundersökningen, medarbetarundersökningen, företagsrankingen och socialstyrelsens kvalitetsmätning av äldreomsorgen.

SCB:s medborgarundersökning visade att Östra Göinges NRI (Nöjd region index) låg på 53, så det är en bit kvar till målet, som är 65. En stor utmaning för att nå det målet är att få kommuninvånarna att känna sig tryggare.

Generellt visar dock årsredovisningen att kommunen är på god väg att uppfylla sina mål inom de fyra utmaningsområdena (bostäder, arbete och företagande, kunskap och kompetens samt åldrande).

Annons

Oscar Nilsson menar att nyckeln är långsiktighet.

– Östra Göinge är bra på att jobba med långsiktiga lösningar. Genom att ta ett långsiktigt ansvar får man en effektivare verksamhet, säger han.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons