Annons

Nej till sociala pelaren

Opinion Arbetsmarknadsutskottet säger nej till förslaget om att utöka EU med en ”social pelare”.
Opinion • Publicerad 22 februari 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Svenska löner för alla utan pelaren. Foto: TT
Svenska löner för alla utan pelaren. Foto: TT

Arbetsmarknadsutskottet säger nej till förslaget om att utöka EU med en ”social pelare”. Som ordvalet pelare antyder rör det sig om ett kraftigt utökat inflytande bland annat på nationalstaternas arbetsmarknad. Arbetsmarknadsutskottet hänvisar helt korrekt till subsidiaritetsprincipen i sitt nej.

Den sociala pelaren skulle, om initiativtagarna får som de vill, innebära en försämring av arbetsvillkoren i Sverige, särskilt för dem med låga löner. Sverige har på ett unikt sätt skapat en arbetsmarknad som fungerar för både arbetsgivare och arbetstagare. Vi har under hundra års tid testat hållfastheten i systemet och kunnat ändra för att styrka upp vid behov. Det påverkar ekonomin positivt. Parterna kan planera långsiktigt, genom fredliga förhandlingar som ger ro på både arbetsmarknad och inom produktion. Får vi bara ordning på okynnesutvisningarna av spetskompetens kan vi börja skryta med svensk arbetsmarknad igen.

Annons

Trots att vi inte har någon minimilön är snittlönen hög­re än i de flesta andra länder. Lägstalönen för outbildad arbetskraft har ökat från 78 procent av median­inkomsten i sektorn under 2000 till 85–89 procent 2015. Att gå över till minimilön, som sannolikt kommer att föreslås i diskussionen om den sociala pelaren, kan innebära lägre lägstalöner, eftersom arbetsgivaren kan hänvisa till nya EU-regler vid lönesättning.

Vi har redan en fungerande modell för det som förslaget efterfrågar. Visst behövs reformer också i vårt system, men inte genom klåfingrig överstatlighet.

Det är glädjande att utskottet var enigt. Även S-märkta ledamöter menar att detta inte går ihop med den svenska modellen. Den sociala pelaren var en sympatisk tanke, men den som läser förslagstexten inser att det är omöjligt att förutse konsekvenserna av ett svepande förslag som detta. Och då har ändå de värsta galenskaperna tagits bort: ursprungstexten var en katastrof. Om det inte är trasigt, laga det inte. Den svenska modellen är inte trasig och behöver alltså inte lagas av överstatlighet.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons