Annons

Opi­ni­ons­bild­ning kan leda till re­sul­tat

Opinion Kri­tiken mot ut­re­da­rens för­slag har nu fått Ste­fan Löfven att i ett ovan­ligt ut­spel köra över Åsa Regnér.
Opinion • Publicerad 22 februari 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

En ut­re­da­re har på rege­ringens (Åsa Regnér) upp­drag fö­re­slagit att LSS inte i ska gälla för barn un­der 12 år och gam­la över 80 år. Det har själv­fal­let vållat starka re­ak­tioner, främst bland be­rö­rda men ock­så från den po­li­tiska op­po­si­tionen.

I tis­dags var Cen­ter­par­ti­ets an­sva­riga Sol­veig Zan­der på be­sök i Skåne. På ett LSS-boende i Öst­ra Göinge mar­ke­rade hon hårt mot de pla­nerade åt­stram­ningarna av LSS. ”Det som händer nu är för­skräck­ligt”, sa hon i ett ovan­ligt fränt uttalande, men hon är inte en­sam om att ha kri­ti­serat ut­red­nings­för­slaget hårt.

Annons

För­sla­get kommer från en sär­skild ut­re­da­re som särskilt ska titta på möj­lig­heter att spara pengar åt staten på den ut­satta grupp som de som är be­rät­ti­gade till LSS-in­satser ut­gör.­

Att hund­ra­tals som un­der flera år haft LSS fått den­na in­dragen av För­säk­rings­kas­san el­ler åt­gärderna kraf­tigt be­gränsade har gjort frå­gan ex­tra ex­plo­siv.

Ef­ter om­fat­tan­de pro­tester mot in­dragna in­satser stoppade rege­ringen alla om­pröv­ningar tills ut­red­ningen är klar. Men de som re­dan blivit av med sina led­sa­ga­re får ingen rät­tel­se.

Kri­tiken mot ut­re­da­rens för­slag har nu fått Ste­fan Löfven att i ett ovan­ligt ut­spel köra över Åsa Regnér. ”Det finns inga planer på att helt plöts­ligt ta bort den rät­tig­heten” för­klarar han. Vad det lång­sik­tigt be­tyder är mer oklart.

Ändå kan kon­sta­teras att opi­ni­ons­bild­ningen har gett re­sul­tat, åt­min­sto­ne till­fäl­ligt. Men fort­satt kamp för rätten till ett bra liv be­hövs.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons