Annons

Över­tolk­ning av uttalande av Lööf

Opinion Det är breda överenskommelser av den typ som ener­gi­upp­gö­rel­sen, för­svars­överenskommelsen som träffats un­der in­ne­va­ran­de man­dat­pe­ri­od hon tänker på.
Opinion • Publicerad 23 februari 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Öppnade An­nie Lööf för att regera till­sam­mans med Ste­fan Löfven? Spe­ku­la­tionerna om det har varit om­fat­tan­de i so­ci­ala me­di­er ef­ter en in­ter­vju i Dagens Nyheter.

An­nie Lööf pressas av in­ter­vju­a­rna om hur myc­ket hon kan kom­pro­missa ef­ter valet. Och som cen­ter­par­tister näs­tan all­tid gör, be­tonar hon hur vik­tigt det är för en po­li­ti­ker att kun­na kom­pro­missa, att nå re­sul­tat. Där­med knyter hon an till sin fö­re­gång­a­re och fö­re­bild Thor­björn Fälldin, som ofta citerade sin fa­vo­rit­poet Bir­ger Nor­mans dikt ”Renhännren”, som handlade om att för att nå re­sul­tat måste kan vara be­redd att smutsa ned händerna. Just så ut­trycker sig An­nie Lööf.

Annons

Men hon säger egent­li­gen in­gen­ting an­nat än hon sagt ti­digare: ”Be­höver en al­li­ans­re­ger­ing ökat stöd så måste vi sätta oss vid ett bord till­sam­mans över block­gränserna med sos­sarna och Mil­jö­par­ti­et”. Det visar att hon inte ser Cen­ter­par­ti­et som koalitionspartner till S. Det är breda överenskommelser av den typ som ener­gi­upp­gö­rel­sen, för­svars­överenskommelsen och flera andra som träffats un­der in­ne­va­ran­de man­dat­pe­ri­od hon tänker på.

An­nie Lööf har ju ti­digare, i par­ti­le­dar­de­batter i riks­dagen, för­sökt få svar från Ste­fan Löfven om han kan tänka sig att ac­cep­tera och sam­ar­beta med en al­li­ans­re­ger­ing i nå­got läge. Det är den tanken An­nie Lööf nu följer upp med sitt re­so­ne­mang om att det kan be­hövas breda sam­ar­be­ten i riks­dagen ef­ter valet, om inte ett block får en egen sta­bil ma­jo­ri­tet. Det finns det in­gen­ting i dag som tyder på.

Ge­nom sin be­to­ning av an­svars­ta­gan­de full­följer An­nie Lööf en god tra­di­ti­on inom Cen­ter­par­ti­et. Väl­ja­rna har an­led­ning att för­vänta sig att par­tierna för­söker nå re­sul­tat och ge­nom­fö­ra be­slut, även om de par­la­men­ta­riska för­ut­sätt­ningarna är svåra.

Men det be­tyder inte att An­nie Lööf öppnat för re­ge­rings­sam­ver­kan med Ste­fan Löfven. Den tolk­ningen är hit­tills bara öns­ke­tän­kan­de hos som­li­ga.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons