Annons

”Alla ska följa våra lagar”

Hässleholm Det tar tid för vissa ämnen att accepteras i debatten. Det kanske allra tydligaste exemplet är integration och vad som sker i mötet mellan olika kulturer.
Hässleholm • Publicerad 24 februari 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Mustafa Panshiri
Mustafa Panshiri

Det menar Mustafa Panshiri, polisen från Afghanistan som hoppade av jobbet och blivit resande i integration i landets kommuner och bankar in budskapet: Tala om värderingskrockarna!

I lördags var det dags för Hässleholm, som stod för nummer 172 på turnén.

Annons

Brottsofferjouren bjöd in honom med anledning av internationella brottsofferdagen att föreläsa om integration och kulturkrockar i församlingshemmet, som nästan var fullsatt.

Han ställde extremerna mot varandra – Sverige i sitt ensamma hörn av individualism, sekularisering och förnekelse av sin egen kultur och Afghanistan med sitt patriarkala klanvälde i den andra hörnan.

– Är det konstigt att ensamkommande killar och nyanlända från länder med helt andra värderingar krockar ganska brutalt med det svenska?

Det är den frågan han har djupdykt i och kommit fram till en del insikter om, som kan sammanfattas enkelt:

– Svensk integration fungerar inte. Vi är förvirrade kring frågorna och vårt svenska samhälle håller på att anpassa sig till värderingar utifrån. Ska vi leva i ett mångkulturellt samhälle måste vi ha en gemensam kultur också. Vi har våra grundlagar och dem ska vi leva efter. Det är vår framgångssaga. Då måste vi också berätta för de nyanlända att det blir svårt för dem om de inte gör det.

Han undrar hur långt det svenska samhället ska sträcka fram handen för att tillåta flickor bära burkini i offentliga badhus och skolor, eller skapa könsrena zoner för invandrare.

Han undrar också hur mycket ska en person som kommer hit behöva anpassa sig. Det måste finnas en balans.

– Detta är frågor som vi borde ha brottats med för 30 år sedan, säger Mustafa Panshiri. Samtidigt måste vi ha lite tålamod så vi inte pressar för hårt, för då riskerar vi ett motstånd till det sekulära samhälle vi lever i.

Svenskar är världsbäst på att förneka sin egen kultur.

Mustafa Panshiri tog ett exempel på ett nationaldagsfirande i Stockholm där programmet nästan uteslutande bjöd på dans och musik från Asien och Afrika och med inbjudna miljöpartister, som sjöng mångkulturalismens lov.

Annons

– Vi är världens konstigaste land. Vi lever i landet lagom som bedriver mest mångkulturell politik och signalerar att de som kommer är spännande och vi betalar deras olikhet. Samtidigt glömmer vi vad som förenar oss, säger han.

Det finns inga krav på anpassning, det enda landet i Europa, påminner Mustafa Panshiri. Finns det något som över huvud taget är svenskt? undrar många nyanlända.

Han för en ständig dialog med ensamkommande runtom i landet då han betonar vilka värden och lagar som gäller i Sverige. Jämställdhet, yttrandefrihet och religionsfrihet.

– Det är livsviktigt att vi pratar om våra grundläggande värderingar med de här killarna. Man behöver inte vara rasist för att man som Lars Wilks tecknar en rondellhund med profetens ansikte. Är man inte intresserad av att dela den uppfattningen blir det svårt att bli en del av det svenska samhället, säger han.

Han tycker att varenda tidning borde ha publicerat bilderna på profeten, som tvingat Lars Wilks att bo i skogen och fick islamister att skjuta ihjäl en hel redaktion på en satirisk tidskrift i Paris.

– Man glömmer vad Lars Wilks sa med sin rondellhund och teckningar. Nämligen – välkomna hit. Vi förväntar oss lika mycket av dig. Här skämtar vi med religioner, för det rasistiska är om vi inte skämtade. Då har vi andra förväntningar på deras religion, menar Mustafa Panshiri.

Publiken nickar, skruvar på sig och skrattar följsamt med när Mustafa Panshiri beskriver hur vi svenskar beter oss.

Konflikträdda, lite naiva och ängsliga för att säga vad vi tycker offentligt. Jantelagen härskar på gott och ont.

Så får publiken diskutera frågan om den vill leva i ett mångkulturellt samhälle?

Och är svaret ja så ska så ska det motiveras med vad som är bra med mångkultur.

Annons

– För vi kan inte komma ifrån att Sverige, vare sig vi vill det eller ej, är ett mångkulturellt samhälle i dag, betonar han.

Svaren kan sammanfattas med att familjesammanhållningen är något vi bör anamma och att våra grundlagar och värderingar ska ligga till grund för det mångkulturella gemensamma samhället.

Media, elitdebattörerna och politikerna har en del att rannsaka sig för för att integrationsdebatten kört av vägen och blivit en fråga om att vara för, eller emot rasism, menar Mustafa Panshiri.

– Men debatten håller på att ändras. Jag skulle önska att fler människor pratade rakt och öppet med de ensamkommande och nyanlända om vad som krävs för att kunna leva i det svenska samhället.

Applåderna varade länge.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons