Annons

Obefogad oro – flytta brevlådor aldrig aktuellt

Osby • Publicerad 24 februari 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
En nöjd och glad Agne Ingvardsson.
En nöjd och glad Agne Ingvardsson.

Agne Ingvardsson står vid sin brevlåda hemma i Östra Kalhult och ler nöjt. Oron var obefogad, konstaterar han, och han kan även framöver hämta sin Norra Skåne på samma ställe som tidigare.

– Jag är mycket nöjd med lösningen. Och jag fick ett jättebra bemötande av ledningen på Norra Skåne när jag hörde av mig, chefredaktören (Carl-Johan Bauler) gav mig precis den respons jag hade hoppats på när jag hörde av mig förra veckan, säger Ingvardsson.

Annons

Bakgrunden till Ingvardssons oro är rapporter om att det var aktuellt med en brevlådsflytt, som hade inneburit att bland annat boende i Östra Kalhult skulle behöva gå långa sträckor varje morgon för att hämta Norra Skåne.

Men rapporterna stämde inte.

– Att flytta några brevlådor har helt enkelt aldrig varit aktuellt för oss, säger Lars Sjögren och förklarar hur den här frågan över huvud taget kom upp.

Sedan 1 januari 2018 är det Tidningstjänst AB som delar ut Norra Skåne i Hässleholm och Osby. Bakgrunden är att ägarna till det gamla distributionsbolaget, Tidningsbärarna, bestämt sig för att själva bilda egna distributionsbolag.

Gota Media, som äger Kristianstadsbladet, har bildat Point, och HD/Sydsvenskan har bildat Nim. Norra Skåne (och Skånska Dagbladet) valde i det läget att inte starta ett eget bolag, utan istället anlita Tidningstjänst AB, ett bolag som med stor framgång delar ut cirka 20 procent av Sveriges morgontidningar på 80 procent av landets yta.

Vem som ska distribuera morgontidningar bestäms av den tidning i ett område som är störst. Övriga tidningar får haka på det bolag som den största tidningen har valt.

Och det är därför som det nu är två olika bolag som delar ut tidningar i Östra Göinge och Osby, eftersom Norra Skåne är största tidning i Osby och Kristianstadsbladet är största tidning i Östra Göinge.

– När vi valde Tidningstjänst AB ställde vi som krav att våra tidningsprenumeranter skulle få samma kvalitet som de hade med Tidningsbärarna. Tidningen ska komma i tid till samma ställe som innan. Vi undersökte noga hur Tidningstjänst fungerade i andra delar av landet och vi var mycket nöjda med det vi såg. Framförallt att bolaget har 100 procent fokus på sitt huvuduppdrag, att dela ut morgontidningar till våra prenumeranter i tid. Det är A och O för oss, säger Lars Sjögren.

– Distribution av tidningar är ganska avancerad logistik. Vid sådana här stora förändringar så sker alltid saker. Tidigare var det samma bolag som delade och då behövde man inte ta samma hänsyn till kommungränser, som vi måste nu.

– Så fort vi fick reda på att ”våra” kunder riskerade att få en försämring så agerade vi.

Lars Sjögren påpekar att det aldrig var aktuellt att flytta brevlådor, utan att företagsledningen började jobba med frågan så fort den fick information om Points planer på att ändra leveranspunkt.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons