Annons

Kraft­tag be­hövs mot an­ti­bio­ti­ka­re­si­stensen

Opinion Fort­fa­ran­de an­vänds i de flesta av världens länder an­ti­bio­ti­ka i djur­upp­föd­ningen som me­del för att öka till­växten.
Opinion • Publicerad 5 mars 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Den över­dri­vna an­vänd­ningen av an­ti­bio­ti­ka har länge varit un­der lupp i de­batten. Men i de flesta länder har det hänt all­de­les för lite.

Fort­fa­ran­de an­vänds i många EU-länder, och i de flesta av världens länder, an­ti­bio­ti­ka i djur­upp­föd­ningen som me­del för att öka till­växten. An­ti­bio­ti­ka blandas i fo­der för att und­vika sjuk­domar när djuren pressas att växa snabbare än de egent­li­gen tål.

Annons

Sverige har lägst an­ti­bio­ti­ka­an­vänd­ning inom djur­upp­föd­ningen i EU. Här an­vänds den bara vid sjuk­dom och för­skriv­ningen är re­strik­tiv. Danmark an­vänder näs­tan fyra gånger så myc­ket, Tysk­land an­vänder 15 gånger så myc­ket och värs­tingen Cy­pern mer än 30 gånger så myc­ket an­ti­bio­ti­ka till djur.

Ef­fekterna börjar synas allt tyd­ligare. Allt fler bak­te­rier har blivit re­si­stenta mot de an­ti­bio­ti­ka­typer som finns, och forsk­ningen hinner inte ut­veckla nya me­di­ciner lika snabbt som re­si­stensen ut­vecklas.

Fö­re­komsten av antibiotikaresistenta tarm­bak­te­rier hos höns i Ru­mä­ni­en och Cy­pern oroar nu EU-myn­dig­heterna. Om den­na re­si­stens skulle föras vidare till smitta som drabbar män­ni­skor skulle det inte finnas an­ti­bio­ti­ka att sätta in. Då kan även i dag lind­riga åkom­mor leda till döden.

Det finns ingen an­led­ning till pa­nik än, men väl att välja vil­ket land kött kommer ifrån (vil­ket svenskarna i ökad ut­sträck­ning gör).

Alla EU-länder måste för­mås stoppa den slent­ri­an­an­vänd­ning som sker till djur.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons