Annons

Vinst­för­budet un­der­känt

Le­da­re Lag­rå­det sågar full­stän­digt rege­ringens för­slag om vinst­stopp i väl­färds­fö­re­tagen. Men rege­ringen lyssnar inte.
Opinion • Publicerad 5 mars 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Jonas Sjö­stedt (V) och Ardalan Shekarabi (S).	              Foto: TT
Jonas Sjö­stedt (V) och Ardalan Shekarabi (S). Foto: TT

Lag­rå­det ger rege­ringens för­slag till vinst­stopp för fö­re­tag inom skola och om­sorg för­ödan­de kri­tik. ”Både när det gäller konsekvensanalysen och ut­form­ningen av de­taljerna kring vinst­be­gräns­ningen får, sam­man­fatt­nings­vis, det nu fram­lagda för­sla­get an­s­es ofull­stän­digt som be­red­nings­un­der­lag”, kon­sta­terar Lag­rå­det i en for­mu­le­ring som full­stän­digt un­der­känner både för­sla­get och sättet som rege­ringen tagit fram det på.

I prak­tiken lär inte lag­rå­dets såg­ning be­tyda nå­got för rege­ringen. För­sla­get är ju ett be­ställ­nings­jobb från Vänsterpartiet, som Ste­fan Löfven var tvingad att gå med på för att få bilda rege­ring 2014 och som han nu måste läg­ga fram för riks­dagen för att kun­na sitta kvar fram till höstens val på Jonas Sjö­stedts nå­der.

Annons

Ändå är för­sla­get för att stoppa pri­vata fö­re­tag i väl­färden osed­van­ligt då­ligt. Näs­tan alla re­miss­in­stanser har pekat på ofullkomligheterna i för­sla­get. Nu skriver lag­rå­det att kon­se­kvenserna av för­sla­get är oklara. Nå­gon konsekvensanalys har inte gjorts.

Det be­tyder en­ligt lag­rå­det att ”stort an­tal vård­ta­ga­re och bru­ka­re jäm­te de­ras an­hö­riga samt ett stort an­tal elever och för­äl­drar på olika sätt kommer att drabbas ne­ga­tivt”. Det har både fö­re­tag och kom­muner kon­sta­terat ti­digare, utan att rege­ringen velat ta till sig bud­skapet och ändra för­sla­get.

Ty­värr är det inte första gången som Ste­fan Löfvens rege­ring fått hård kri­tik av lag­rå­det, som ska granska de ju­ri­diska och kon­sti­tu­tio­nella ef­fekterna av olika lag­för­slag. Det visar att rege­ringen låter po­li­tiska am­bi­tioner i den ohar­mo­niska re­ger­ings­ko­a­li­tionen, som är be­ro­en­de av Vänsterpartiet, gå före se­riöst po­li­tiskt ar­be­te.

Ardalan Shekarabi kommer inte att dra till­ba­ka för­sla­get om vinstbegränsning i väl­färds­fö­re­tagen. Hell­re låter rege­ringen in­kom­pe­tensen lysa ige­nom.

Re­dan ti­digare stod det klart att pro­po­si­tionen inte kommer att gå ige­nom i riks­dagen, ef­ter att SD gjort en hel­om­vänd­ning från sina val­löf­ten. Med den hårda lagrådskritiken får Alliansen nya ar­gu­ment i val­rö­rel­sen.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons