Annons

Avfall dumpas ute i naturen

Östra Göinge • Publicerad 6 mars 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Den senaste månaden har någon eller några dumpat sina sopor ute i naturen istället för på återvinningscentralerna i kommunen.

– Det handlar om hushållsavfall, allt möjligt skräp, säger Paimensalo.

Annons

– En mopedram, bilbatterier, en söndrig badpool i plast modell större – Det ser bedrövligt ut och det är ett riktigt ofog.

Paimensalo påpekar att den här typen av otillåten nedskräpning kan ge dryga böter och enligt kommunpolisen har en del spår säkrats.

– Ja, vi har spår att gå på. Och vi tar gärna emot uppgifter från personer som sett eller hört något om det här, säger han.

För att förbättra kontrollen av vilka som använder återvinningscentralerna i kommunerna har ÖGRAB installerat bommar i Kattarp, Knislinge och Osby.

I hushållens taxa ingår tillgång till återvinningscentralerna och körkortet fungerar som nyckel för personer som ska besöka återvinningscentralerna.

Alla som har ett renhållningsabonnemang och innehar ett svenskt körkort, behöver inte fylla i någon blankett. Deras personnummer finns registrerade och körkortet öppnar bommen när de kommer till återvinningscentralen.

Vill man att någon mer i hushållet ska få tillträde till återvinningscentralerna finns det ansökningsblanketter att fylla i.

Hyresvärdar kan anmäla hyresgäster genom att fylla i ansökningsblanketter och även ansöka om passerkort till sin personal. Företag kan köpa företagskort.

Denna skärpta kontroll vid återvinningscentralerna kan, enligt Rolf Paimensalo göra att det dyker upp fler olagliga små soptippar ute i naturen.

– Ja, tyvärr. Körkortslösa och andra mindre nogräknade personer kan inte längre köra till återvinningscentraler och då är risken att de dumpar avfallet i naturen, säger han.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons