Annons

Framgångsrik förebild hyllades

Östra Göinge • Publicerad 9 mars 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Centerkvinnorna i Glimåkra-Broby brukar på internationella kvinnodagen prisa och uppmuntra en lokal profil som är en god förebild.

Och att valet i år föll på Anna Odebäck var ganska givet, säger Ingrid Johansson, ordförande i Centerkvinnorna.

Annons

– Ja, vi har länge varit imponerade av Anna, säger Johansson.

Det är en glad och överraskad Anna Odebäck som får prinsesstårta och diplom av den lilla delegation Centerkvinnor som på snötäckta grusvägar tagit sig till hennes kontor hemma i Oröd.

– Wow. Det här känns ju helt fantastiskt, säger Anna.

Hon var framgångsrik jurist, men drömmen om att jobba med smyckedesign växte sig allt starkare. Och hon lät det inte stanna vid en dröm. Hon tog steget och startade Shieldmaid för fyra år sedan.

Anna Odebäck har bland annat blivit utsedd till Precious Talent of the Year – en titel som går till ett nytt stjärnskott inom branschen.

På företagets hemsida står det:

”Inspiration till varumärket Shieldmaid och designen av smyckena kommer från starka och äventyrliga kvinnor som det berättas om i nordiska sagor. Kvinnor som redan för tusen år sedan gav sig ut på långa resor och äventyr. De kallades för sköldmöer.”

Anna Odebäck berättar att hon gärna vill hjälpa till att öppna dörrar för kvinnliga företagare.

– Bara tre av tio företagare i Sverige är kvinnor. Som kvinna måste man höja sin röst lite mer, kämpa lite mer, och jag känner mig stolt över att vara framgångsrik företagare och kvinna. Och jag hoppas kunna inspirera andra kvinnor.

– Därför känns det ju fantastiskt att bli uppmärksammad så här, säger hon.

Annons

Vad har du för tips till personer som drömmer om att starta företag?

– Många har en dröm och vet vad de vill göra, men de undrar om de verkligen vågar ta steget. Jag vill uppmuntra dem att göra det. Det man har känns tryggt och det kan vara svårt att överge den tryggheten, men om man inte vågar får man inte veta vad man kan bli, säger Anna och tillägger:

– Men man måste våga misslyckas

Och det är väldigt mycket jobb att driva företag?

– Det är viktigt att brinna för sin idé. Jobb och fritid flyter ihop och för att orka och vilja lägga ner allt jobb som krävs måste du älska det du gör. Och jag älskar det jag gör, det är jag tacksam för och det är en stor framgångsfaktor.

Om du tittar på var du är nu och jämför med dina drömma och förväntningar när du startade företaget, vad säger du då?

– Ibland måste jag nypa mig i armen, det har gått bättre än jag kunde drömma om. Samtidigt har jag inte nått mina drömmars mål, jag har fortfarande mer jag vill göra och drömmar kvar att uppfylla.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons