Annons

”Kan inte acceptera den här obalansen”

Östra Göinge • Publicerad 10 mars 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Norra Skåne har i veckan rapporterat om brist på resurser och underbemanning inom polisen i Hässleholm, Osby och Östra Göinge.

Det finns en oro för hur polisområdet kommer att bemannas. När Rolf Paimensalo, kommunpolis i Östra Göinge och aktiv även i Osby, var inbjuden till kommunstyrelsens möte i Osby påpekade han att det finns risk för underbemanning när Osby åter knyts till Skåne och ansluter till lokalpolisområde Hässleholm.

Annons

– När Osby gick över till Ljungby försvann fem tjänster, de tror jag inte vi får tillbaka, sa Rolf Paimensalo i torsdagens Norra Skåne.

Kommunstyrelsen i Osby tog genast beslut om att diskutera frågan med de instanser som anses lämpliga uppåt i polisorganisationen och samordna insatsen med Hässleholms och Östra Göinges kommuner.

Till sommaren ser det ut som att Östra Göinge blir av med sin kommunpolis under fyra månader – utan att han ersätts. Paimensalo ska nämligen tjänstgöra vid svensk/danska gränsen i juni, juli och augusti. Lägg därtill fyra veckors semester i maj och Paimensalo är borta från sin ”hemmaplan” i nordost i fyra månader.

På frågan om han kommer att ersättas svarade Paimensalo:

– Förmodligen inte.

Och kommunalrådet i Östra Göinge, Patric Åberg (M), rasar mot polisbristen.

– Vi behöver fler poliser, inte färre. Så här kan vi inte ha det. Våra medborgardialoger och medborgarlöfte visar tydligt att det finns en otrygghet och att invånarna vill att polisen ska synas mer. Här har vi en utmaning som vi måste ta tag i och då är inte det här acceptabelt någonstans.

Åberg menar, precis som kommunstyrelsen i Osby, att Hässleholm, Östra Göinge och Osby tillsammans ska agera.

– Här krävs åtgärder, vi måste agera och vi måste agera kraftfullt. Vi kan inte acceptera den här obalansen, polisens resurser kan inte enbart koncentreras till vissa områden, säger Åberg.

– Det brottsförebyggande arbetet stannar ju av helt. Ger man upp, eller vad är det frågan om?

Annons

Åberg sitter även med i det regionala polisrådet.

– Och jag kommer att lyfta frågan där också, säger han.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons