Annons

Nyföretagande lågt i Östra Göinge

ÖSTRA GÖINGE Näringslivschefen: ”Vi gör allt för att stimulera”
Östra Göinge • Publicerad 12 mars 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

I Nyföretagarbarometern tappar Östra Göinge 59 platser och får rankingplats 239, ner från 180. Även i Svenskt Näringslivs undersökning av nyföretagsamheten i Skåne konstateras minskad nyföretagsamhet i Östra Göinge. Där hamnade kommunen på plats 262 av Sveriges 290 kommuner.

Det är inga siffror som förvånar Östra Göinges näringslivschef Karl-Axel Hill. Däremot är det siffror som han säger ska tas på största allvar.

Annons

– Kommunen kan naturligtvis inte starta företag. Däremot gör vi allt för att stimulera och göra det så enkelt som möjligt att starta företag. Exempelvis genom företagslotsning, samarbete med Nyföretagarcentrum i Kristianstad, nätverkande av olika slag som till exempel upphandlingsdialoger och näringslivsträffar.

– Också genom Young Innovation HUB Östra Göinge som jobbar med ungas drivkraft och entreprenörskap.

Han menar att det finns ett historiskt klimat av försiktighet. Att människor, trots att det kanske finns en vilja , inte vågar satsa på eget företagande.

– Trots det vägde de goda resultaten vi fick i övrigt upp företagsrankingen och vi klättrade återigen i förra årets ranking. 2012 låg Östra Göinge på ranking 246 och i senaste rankingen hamnade vi på 107, konstaterar Hill.

Sett till tillväxten av företag i stort visade Östra Göinge kommun 2017 en positiv tillväxt av företag då nettotillväxten var + 2,1 % (kommunen blev 28 fler företag). Förutom ett tapp 2016 (- 1,9 %) så hade kommunen en tillväxt 2015 med +4,8 % (61 st fler företag).

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons