Annons

Ny kritik mot hem för unga pojkar

VINSLÖV Bokskogens hem vägrade att hämta hem pojkar efter ett bråk i Vinslöv där polisen tvingades ingripa. En boende misstänks dessutom ha begått sexuella övergrepp på en annan. Nu kommer Inspektionen för vård och omsorg med ny kritik mot HVB-hemmet utanför Vinslöv.
Hässleholm • Publicerad 13 mars 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Ungdomarna på hemmet får ingen trygg och säker vård, enligt Ivo.
Foto: TT BILD
Ungdomarna på hemmet får ingen trygg och säker vård, enligt Ivo. Foto: TT BILD

– I den nuvarande situationen har verksamheten inte möjlighet att ge en trygg och säker vård, slår Jenny Lindvall och Camilla Martinsson på Ivo fast.

Norra Skåne har i flera delar berättat om HVB-hemmet i Kialt utanför Vinslöv. Det har handlat om massavhopp i personalstyrkan, en allvarlig incident och kritik från såväl Arbetsmiljöverket och tillsynsmyndigheten Ivo som från anställda, anhöriga och socialsekreterare.

Annons

På måndagen meddelade Ivo sitt nya beslut, efter den senaste oanmälda inspektionen:

Allvarliga händelser har dessutom inträffat. En av dem som nämns är att en boende misstänks ha utsatt en annan ungdom för sexuella övergrepp. En polisanmälan är gjord, konstaterar Ivo, men ingen lex Sarah-rapport. Åtgärden som vidtogs var att skriva ut den misstänkte.

Enligt Ivo har hemmet brustit vad gäller att beakta barnets bästa, bland annat när personalen valde att inte hämta två 16-åringar som var berusade och hade begett sig in till Vinslöv. Polisen fick ingripa eftersom ett allvarligt bråk uppstod mellan ungdomarna från boendet och ungdomar från Vinslöv.

Annons

Ivo ställer nu en rad krav på verksamheten:

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons