Annons

Spår största danska löneökningarna på tio år

Danmarl Men: det finns en risk att bristen på arbetskraft ökar och orsakar flaskhalsar i ekonomin.
Publicerad 15 mars 2018 • Uppdaterad 15 december 2021

Det skulle enligt Danske Banks chefekonom Las Olsen innebära att en vanlig löntagarfamilj på tre år får en reallöneökning på 2 300 kronor i månaden samtidigt som 75 000 nya jobb skapas och bostadspriserna fortsätter att stiga. Den nya prognosen kommer samtidigt som avtalsförhandlingarna för de offentliganställda brutit samman och det har varslats om strejk och lockout från 4 respektive 10 april.

Sedan dansk ekonomi började vända uppåt efter finanskrisen har sysselsättningen ökat med 180 000 personer och då i stort sett helt i den privata sektorn. Under lågkonjunkturen har de danska regeringarna genomfört flera reformer för att utöka utbudet av arbetskraft. Tillväxten i sysselsättningen väntas enligt Nationalbanken avta men ändå öka med 75 000 personer fram till 2020.

Annons

Stämmer prognosen skulle det innebära att sysselsättningen då ökat med en kvarts miljon sedan 2013. Samtidigt stiger lönerna mer och mer efterhand som bristen på arbetskraft ökar. När affärstidningen Børsen stämmer av med Danmarks Statistik visar det sig att löneökningarna i industrin inte överstigit tre procent sedan förra högkonjunkturåret 2008. Nu spås löneökningarna generellt nå 3,0 procent nästa år för att nå 3,3 procent under 2020.

Vid onsdagens pressmöte fick Nationalbankens direktör Lars Rohde frågan om det finns utrymme för de lönekrav som riktas i de pågående förhandlingarna om de offentliganställdas löner. Enligt Børsen ville han inte svara med hänvisning till de pågående förhandlingarna som så här långt ändat med strejkvarsel för omkring 100 000 offentliganställda från den 4 april och lockout av omkring 440 000 offentliganställda från den 10 april. Kraven från fackföreningarna ligger på löneökningar i samma storleksordning som Nationalbankens prognos.

De danska konsumenterna håller dock fortfarande hårt i plånböckerna och Nationalbanken varnar nu för att konjunkturuppgången blir kraftigare än väntat om låga räntor, högre löner och utbetalning av tidigare inbetalda efterlöner skapar en ny köpfest.

Nationalbankens prognos innebär att den danska löneutvecklingen väntas bli högre än i andra länder men enligt Hans Rohde har den danska konkurrenskraften förbättrats så att ekonomin ska klara detta. Samtidigt målar Nationalbanken ut fyra hot mot det pågående konjunkturuppsvinget:

• Om de danska konsumenternas köplust ökar för kraftigt riskerar ekonomin att gå mot en snabb överhettning vilket skulle tidigarelägga en avmattning av ekonomin.

Fakta:Nationalbankens nya prognos

Ekonomisk tillväxt, BNP

Löneökningar

Källa: Danmarks Nationalbank

News Øresund
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons