Annons

”Hovrätten följer inte lagtolkningen”

Hässleholm • Publicerad 16 mars 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Hovrätten ändrade tingsrättens friande dom för grov misshandel till fyra års fängelse för den 23-åriga pappan. Mamman gick fri även i hovrätten.

Målet är unikt i Sverige och det finns inget tidigare dokumenterat fall med spädbarn, som haft de symptom som den knappt en månader gamla flickan dog av i september 2016.

Annons

– Det finns i detta fall inga som helst dokumenterade yttre tecken på blåmärken, sårskador, rivmärken, eller inre skador hos barnet, som i alla andra fall finns om man skulle ha utsatts för så kraftigt våld att revbenen på ett spädbarn skulle brytas. Blånader fanns bara i ansiktet, utan att barnet visat tecken på smärta, eller annan form av påverkan, menar Niclas Larsson.

Han anser att barnet med största sannolikhet led av någon form av sjukdomstillstånd, som orsakat samtliga symptom.

Enligt överläkare Tommie Olofsson vid Rättsmedicinalverket i Uppsala, förekommer den kombination av symptom, som barnet uppvisade, på cirka ett på två miljoner barn i kombination med inre blödningar i hjärnan och flera revbensbrott, anför Niclas Larsson till HD.

Det finns ingen person som har sett någon som helst misshandel av barnet.

– Ingen har heller hört att något sådant skulle ha skett. Ingen av föräldrarna har sett, eller hört att barnet skulle ha misshandlats av den andre föräldern. Det finns heller inga närstående, läkare och sjuksköterskor, som har gjort det heller. Barnet vårdades på sjukhus under flera dagar. Ingen såg, eller uppfattade symptom hos barnet som berodde på misshandel. Inte någon har noterat att barnet visat tecken på lidande, eller smärta som kunde orsakats av föräldrarnas behandling. Barnets revbensbrott upptäcktes först efter att hon kollapsat och kommer in till akuten, där man försökte finna orsaken till kollapsen, påpekar Niclas Larsson.

Han grundar sina bevis på utlåtanden från olika läkare inom flera specialiteter, som studerat flickans symptom och skador.

Tommie Olofsson visar att det inte finns något vetenskapligt stöd för att man kan åsamka revbensbrott på friska spädbarn utan att det skulle ge några andra symptom, eller skador. Det finns heller inga spår av skador, eller annan stödbevisning för misshandel.

Det låga kalciumvärdet, som uppmättes kan tyda på att barnet hade rakitis, som orsakas av för lite D-vitamin.

Tommie Olofsson menar vidare att hjärnblödningar kan uppstå naturligt i samband med förlossningar, men kan också bero på benskörhetssjukdomar.

– Om det här målet hade kommit till Rättsmedicinalverket i Uppsala för bedömning, skulle inte Tommie Olofsson, eller någon annan kollega, bedömt att skadorna hade uppkommit av misshandel, hävdar Niclas Larsson.

Annons

Professorn i obstetrik, Ulf Högberg, utesluter inte att mammans brister på olika mineraler kan ha påverkat fostret och bidragit till barnets sköra skelett.

Enligt radiologen David Ayoub, som gått igenom barnets röntgenbilder, finns åtskilliga tecken på rakitis.

Allmänspecialisten Lina Davidsson menar att barnet föddes med näringsbrist, som orsakat flickans sköra skelett.

Med dessa bevis, undrar Niclas Larsson, hur hovrätten finner att åtalet är ställt utom allt tvivel.

– Rättsläkarna i Lund har gissat att skadorna uppstod genom våld och rättsläkaren i Uppsala säger att det inte finns några skador som visar tecken på misshandel och att den samlade bilden istället visar att barnet var sjukt.

Han hoppas att HD beviljar prövningstillstånd och i så fall inhämtar ett uttalande från Socialstyrelsens rättsliga råd om rättsläkarna i Lunds ovetenskapliga slutsats.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons