Annons

Popsång för barnens rätt

Osby Körprojektet ”En salig blandning” får Osby och Loshult kyrkor att lyfta i morgon, lördag. Då sjunger 60 personer från Osby, Loshult och Visseltofta i gemensam uppställning.
Osby • Publicerad 16 mars 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Initiativet kommer från Martina Svensson och Kristina Nilsson. De var båda med i projektet ”Gospel à la Elvis” och efter det saknade de körsången.

– Det blev en tom känsla, vi sörjde, säger Kristina Nilsson, och vi bestämde oss för att fixa ett nytt projekt på egen hand. Vi ville driva någonting eget.

Annons

– Innebörden skulle vara att ”vi är inte ensamma” och utifrån den tanken började vi sätta ihop en låtlista.

De ville ha medryckande sånger som folk i allmänhet känner igen: Ted Gärdestad, Leonard Cohen, Paul Simon, Beatles ...

– Ja, det blev helt enkelt en salig blandning och så kläcktes idén till projektets namn, säger Martina Svensson, ”En salig blandning ... ett körprojekt för barnens rätt”.

De grunnade lite på och de skulle våga fråga Bengt Almfjord och Bernt-Ove Kroon om de ville vara med i projektet. Men med slutsatsen att vågar man inte vinner man aldrig, så sagt och gjort. Frågan ställdes och blev besvarad med ja.

I samma andetag bestämde de sig för att stödja utsatta barn för trafficking och det blev på Manillas gatubarn som blickarna föll.

– Vi ville samarbeta med en organisation där vi vet att det funkar och att pengarna kommer fram, säger Bengt Almfjord, och vi beslutade oss för att Svenska kyrkans fasteinsamling och det internationella hjälparbetet för Manillas gatubarn passade våra önskemål.

Konserterna i Loshult och Osby kyrka är gratis men besökande får lägga ett valfritt bidrag.

– Vi vet att varenda krona gör skillnad, säger Martina Svensson.

Under fem onsdagar har körerna tränat i Osby kyrka. De 60 personerna kommer från körerna i Osby, Loshult och Visseltofta. Mellan 20 och 25, så kallade löshästar, har anslutit sig till projektet utan att ha sjungit i kör tidigare.

Bernt-Ove Kroon och Bengt Almfjord har arrangerat låtarna.

Annons

– Vi har bra musiker, så vi räknar med fulla hus, säger Bengt Almfjord. Och vi har många solister, 19 stycken, alla som ville sjunga solo har fått det. Den yngsta är 10 år gammal.

Ingrid Almfjord dirigerar. Glenn Svensson spelar gitarr, Mats Lindskog bas, Håkan Reimer, slagverk, Bengt Almfjord hammondorgel och Bernt-Ove Kroon piano.

Almfjord berättar också att uppträdandet kommer filmas och blir ljud och bild bra kanske det blir en cd till försäljning, för att få in ännu mer pengar till barnen i Manilla på Filippinerna.

För att lösa problemen med tomhetskänsla efter det här projektet säger både Martina och Kristina att de funderar på att gå med i kören i Osby.

– Att sjunga i kör skapar ett behov, säger de.

bild 1/3
Det är mycket som ska förberedas inför framträdandena i Loshult och Osby. Här håller Bo Nilsson på att stämma flygeln i Osby kyrka.                                                                   FOTO: SUSANNE GÄRE
”En salig blandning” ges på lördag. Från vänster Bengt Almfjord, Kristina Nilsson, Martina Svensson och Bernt-Ove Kroon.
Från vänster Bengt Almfjord, Kristina Nilsson, Martina Svensson och Bernt-Ove Kroon. Bengt Almfjord säger att det passar svenskar att sjunga i kör.
Det är mycket som ska förberedas inför framträdandena i Loshult och Osby. Här håller Bo Nilsson på att stämma flygeln i Osby kyrka.                                                                   FOTO: SUSANNE GÄRE
”En salig blandning” ges på lördag. Från vänster Bengt Almfjord, Kristina Nilsson, Martina Svensson och Bernt-Ove Kroon.
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons