Annons

Skytteklubb kan slippa betala

HÄSSLEHOLM Skånska svartkrutsklubben/Lille Mats pistolklubb kan slippa att betala provtagningsplanen för sin gamla skjutbana på Galgbacken. Istället lutar det åt att kommunen tar på sig kostnaderna.
Hässleholm • Publicerad 16 mars 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Förslaget, som nu ska vidare till politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott, innebär att kommunen betalar den provtagningsplan som miljönämnden krävt. Ingen vet än så länge vad den kostar men enligt miljönämnden handlar det troligtvis om ett par tusen kronor.

Tidningen har tidigare berättat om klubbens desperation efter föreläggandet, som enligt ordföranden skulle ödelägga klubbens ekonomi och tvinga den att lägga ner.

Annons

Hässleholms kommun kontrollerade då klubbens tillgångar som visade sig uppgå till 4 500 kronor.

Nu säger kommunjuristen Magnus Gjerstad, biträdande förvaltningschefen Charlotte Nygren Bonnier och avdelningschefen Elisabeth Aidemark att kommunstyrelsen inte kan låta klubben slippa det ansvar som miljönämnden ålagt den.

– Däremot kan kommunstyrelsen betala de kostnader som uppstår för att efterfölja föreläggandet, skriver de i förslaget.

Pengarna ska tas ur kommunstyrelsens plånbok för oförutsedda utgifter.

Betydligt dyrare än ett par tusenlappar blir det däremot om det visar sig faktiskt finnas föroreningar som måste saneras på platsen.

Enligt Naturvårdsverket är den ungefärliga kostnaden för en normal Mifo fas 2-undersökning, gjord av en konsult, mellan 100 000 och 150 000 kronor.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons