Annons

För­tro­en­de för Sve­ri­ge kan hjälpa Nord­ko­rea

Opinion Om Sverige kan spela en ald­rig så li­ten roll för av­spän­ning i re­gi­onen är det po­si­tivt.
Opinion • Publicerad 17 mars 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Nord­ko­re­as ut­ri­kes­mi­nis­ter Ri Yong-ho är på be­sök i Stockholm för att träffa sin svenska kol­le­ga Mar­got Wallström.

Det är nå­got av en sen­sa­ti­on efter­som den nord­ko­re­anske mi­nis­tern inte har för vana att åka utom­lands, trots sin ti­tel. Nord­ko­rea är världens mest slu­tna land, och ex­em­pel­vis har inte dik­ta­torn Kim Jong-un varit utan­för sitt lands gränser se­dan han tog makten.

Annons

Att det för­ut­skickade topp­mö­tet mel­lan pres­i­dent Donald Trump och Kim Jong-un skulle hållas i Stockholm är där­för osan­no­likt, även om Sverige som ”skydds­makt” åt USA i Pyon­gy­ang kan spela en viss roll in­för mö­tet. Det an­tas att den nord­ko­re­anske ut­ri­kes­mi­nis­terns be­sök i Stockholm handlar om det, även om locket är myc­ket nog­grant på om vad som verk­li­gen av­handlats i sam­talen mel­lan de båda ex­cel­lenserna.

”Vi är inte naiva och tror att vi kan lösa all världens pro­blem”, för­kla­rade Mar­got Wallström på fre­dagen ef­ter sitt första möte med Ri Yong-ho i en ovan­ligt in­sikts­full kom­men­tar.

Syf­tet var väl att tona ned för­vänt­ningarna på att mö­tet i Stockholm skulle leda till kon­kreta re­sul­tat i fråga om pres­i­dent­topp­mö­tet. Det lär dröja in­nan det blir klart om och i så fall var och när det kommer att hållas. Men om Sverige kan spela en ald­rig så li­ten roll för av­spän­ning i re­gi­onen är det po­si­tivt.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons