Osby IK ner i lägsta serien

Sport Det ofattbara hände i Osby Ishall
Sport • Publicerad 18 mars 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Det blir spel i Hocleytrean för Lukas Björnsson och hans Osby nästa säsong. FOTO: JÖRGEN JOHANSSON/ARKIV

Det krävdes en seger för Osby mot Åstorp för att chansen till fortsatt spel i Hockeytvåan skulle leva. Då hade det blivit en målskillnadsaffär mellan de bägge lagen i den sista omgången på onsdag. Men av detta blev intet då Åstorp vann även de båda lagens andra inbördes möte i kvalserien med samma siffror som i det första.

Åstorp var det bättre laget i gårdagens möte och dominerade skeendet på banan mot ett Osby som såg tyngda ut av stundens allvar.

Hemmalaget hade dock chansen till en drömstart inför sin trogna hemmapublik som denna gång uppgick till 386 personer. Fem minuter in på matchen fick Daniel Petersson ett fritt läge framför Åstorpsmålet men hans hårda skott smet utanför stolpen. I stället var det Åstorp som tog ledningen i mitten av den första perioden efter ett felpass av en Osbyback i den egna zonen. Oskar Öberg tackade och tog emot, passade pucken vidare till Sanny Hofström som fri med Johan Lantz sköt pucken i mål. I slutet av perioden kunde det blivit en Osbykvittering men Lukas Björnssons skott tog i ramen.

– Åstorp fick tryck på oss i anfallszonen medan våra anfall var alldeles för korta, säger Mikael Andersson vars Osby klarade ett tre mot femläge i början av den andra perioden.

Bra spel av hemmamålvakten Johan Lantz såg till att hålla Osby kvar i matchen. Det blev till och med ett 1–1-mål i mitten av perioden då Erik Jönsson körde rakt igenom bortaförsvaret och satt pucken i nät. Men glädjen varade bara i fyra minuter då Joakim Larsson fick till ett bra skott från den blå linjen som betydde 2–1 till Åstorp. En ledning som faktiskt var i underkant då nordvästskåningarna vann skotten i perioden med hela 22–8.

Sex minuter in på den tredje perioden gjorde Sanny Hafström sitt andra mål för dagen vilket betydde 3–1 och avancemang till Hockeytvåan för Åstorp.

– Bara att erkänna att Åstorp var det bättre laget. De har fem raka vinster i kvalspelet medan vi har tre segrar och två förluster. Nu får vi försöka ta oss samman och vinna borta mot Trelleborg i sista matchen. Man vet aldrig om det dyker upp en extraplats i framtiden och då gäller det att vi har tillräckligt med poäng.

Osby IK:s ordförande Sven-Arne Svensson var besviken efter matchen.

– Alla som jobbar med det här vill så klart framåt. Vi får svälja detta och komma igen, säger han och menar att det finns gott hopp om detta då det finns mycket hockeykultur på orten.

– Jag är dock besviken att vi gjorde ett så dåligt seriespel. Planerna var ju att vi skulle vara med och slåss i toppen.

Osby degradering till Hockeytrean betyder att det hösten blir heta Göingederbyn mot Glimma. Vem hade trott detta för bara en månad sedan.