Annons

Besvikelse kvarstår efter politikermöte

Osby • Publicerad 21 mars 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Beatrix Fager har en dotter som i höst ska bussas till Visseltofta.        Foto: Andreas Örwall Lovén
Beatrix Fager har en dotter som i höst ska bussas till Visseltofta. Foto: Andreas Örwall Lovén

– Det var mycket upprörda känslor och jag märkte av ett kärvt stämningsläge.

Så sammanfattar Daniel Landin (S) måndagskvällens möte med de föräldrar, vars barn till hösten ska bussas från Parkskolan till Visseltoftaskolan för att gå tredje klass där.

Annons

Mötet kom ändå till stor del att handla om att delge information och svara på konkreta frågor kring det praktiska kring flytten. Tjänstemän och personal har gjort ett ”fantastiskt jobb”, menar Daniel Landin (S).

– Stämningen på mötet förändrades och som jag förstod det ville till och med några stryka sina namn från protestlistan. Samtidigt har jag respekt för att flyttbeslutet väckt känslor.

Beatrix Fager har varit en av dem som stått i främre ledet bland de kritiska föräldrarna.

Dagen efter mötet bär hon fortfarande på en känsla av viss frustration.

Det var i början av februari som barn- och skolnämnden fattade beslut om att bussa två klasser till Visseltofta, som lösning på den lokalbrist som uppstått med en växande skara elever i Osby kommun.

– Beslutet kom för oss föräldrar som en blixt från klar himmel. Om vi fått information tidigare och fått delge våra synpunkter tidigare så hade man nog inte känt sig så ... överkörd, säger Beatrix Fager.

Hon tycker att alternativet att anpassa Naturbruksgymnasiet borde utretts vidare, istället för att använda skattepengar på transporter.

– Barnen kommer säkert att fungera bra ihop med Visseltoftaeleverna. Skolan är jättefin, har en bra profil och jag önskar av hela mitt hjärta att den kan finnas kvar. Men det är fel att barnen som rotat sig på Parkskolan ska behöva bussas dit.

Beatrix Fager tror att hotet om nedläggning, som vilat över Visseltoftaskolan, har haft stor betydelse när beslutet om att bussa elever från Osby fattades.

– Visseltoftaskolan ska räddas, det är det viktiga. Det är inte det bästa alternativet för att lösa lokalbristen. Då hade jag kunnat förstå beslutet.

Annons

Beatrix Fager påpekar att flera politiker i nämnden har kopplingar till Visseltofta.

Daniel Landin (S) har bott i orten.

– Visst klappar hjärtat för Visseltofta men som politiker måste man se till allas bästa och hålla isär saker.

Elever kommer att bussas till Visseltoftaskolan under tre år. Det måste väl vara positivt för skolans överlevnad?

– Visseltoftaskolan har fått en profil, natur- och teknik, så att skolan blir ett starkt och attraktivt alternativ. Att barn bussas dit under tre år blir en dragkraft för att sjösätta profilen så, visst, det är en sidovinst. Men det är inte där tonvikten legat. Att bussa elever är det bästa alternativet som läget är med lokalbrist.

Ewa Karlsson (SD) var med och fattade beslut om att bussa elever. Hon bor själv i Visseltofta och vill att skolan ska bli kvar.

– Visst är det positivt för skolan men beslutet har inte med det att göra. I Visseltofta finns ändamålsenliga lokaler och god utemiljö, som är positivt för elever och personal.

Hon pekar på att grannkommunen Älmhult använt en liknande lösning under en övergångsperiod.

– Jag tror att föräldrar och elever kommer att vara positiva efter det här året. Man har försökt att lösa det på bästa sätt för föräldrarna, där de flesta kan hämta och lämna sina barn på Parksskolan.

Andreas Örwall Lovén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons