Annons

Broderns självmord blev en väckarklocka

Skåne Psykisk ohälsa hos barn och unga vuxna är den stora utmaningen för samhället i dag. Regionrådet Anders Åkesson (MP) är djupt bekymrad över de alarmerande siffrorna.
Publicerad 21 mars 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Anders Åkesson, MP, slutar som regionråd efter tolv år och siktar nu på en riksdagsplats, efter valet.                                                                                                                            Foto: Stefan Olofson
Anders Åkesson, MP, slutar som regionråd efter tolv år och siktar nu på en riksdagsplats, efter valet. Foto: Stefan Olofson

– Konsekvenserna för samhället och ungdomarna är förödande. Vi måste satsa mer resurser och göra fler insatser för att dessa barn och unga människor, som får psykiatriska diagnoser som depression och ångestsyndrom, inte riskerar att bli sjuka under lång tid. Då ökar också risken för självmordsförsök och självmord. Insjuknande i tidig ålder påverkar också förmågan att tillgodogöra sig högre studier, säger Anders Åkesson.

Han tillträdde som regionråd för tolv år sedan i det som då var Femklövern. MP styrde Region Skåne tillsammans med Alliansen fram till 2014, då han och partiet bytte läger och gick in i det rödgröna styret.

Annons

Efter valet i höst lämnar han regionpolitiken och de skånska sjukvårdsfrågorna. Inom MP får man bara sitta tre mandatperioder.

Nu siktar han på en plats i riksdagen.

Anders Åkesson är respekterad i alla politiska partier för sin stora kunskap i sjukvårdspolitik.

Han är utbildad sjuksköterska.

– Psykiatrin ligger mig varmt om hjärtat, säger han.

Hans bror missbrukade droger och dog i en bilolycka när han var ung.

– Troligtvis tog han livet av sig. Min uppväxt karaktäriserades av att min pappa stängde dörren till släkten. Tack och lov har psykisk ohälsa avstigmatiserats, men är i vissa delar fortfarande skambelagt.

Under hela sin tid som politiker har det varit väsentligt för honom att driva på förbättringar i psykiatrin.

– Hade min bror fått hjälp i tid så hade hans liv kanske inte slutat så tragiskt. Jag drev igenom så att vi fick fler LARO-mottagningar i Skåne, som erbjuder personer som är beroende droger, som heroin, en assisterad behandling med läkemedel. Behandlingen bygger på frivillighet och kompletteras med samtal, stöd och rådgivning.

Missbruksvården är inte alltid högprioriterad från politiskt håll.

Annons

– Det är krasst, eftersom man vinner inga val på narkomaner. Politiken har valt att prioritera annat, men nu finns frågan på bordet. Tillgängligheten är viktig och ska vara lika för alla. Varje liv är värt att leva, säger Anders Åkesson.

Han växte upp i ett klassiskt arbetarhem på Persborg i Malmö, tidigt präglad av klasstillhörigheten. När han var 17 år sålde han Norrskensflamman och Proletären utanför Systembolaget.

– Jag insåg tidigt att den ideologin inte var lösningen på samhällets problem, förklarar han och ursäktar sig med att besöket på den yttre vänsterkanten gjordes i en anda av ungdomligt oförstånd.

Miljöpartiet med sin liberala plattform och starka miljöfokus med hållbarhetsdimension i hela samhällsbygget blev hans hemvist istället.

– Blockpolitiken är hämmande och vänster-högerskalan är förlegad. Jag tror på ett samhälle där människor beslutar själv inom ett samhälle som håller ihop. I dag finns perspektivet att tillväxten är skadlig.

MP sticker ut som det mest flyktingvänliga partiet. Han håller fast vid att Sverige kan ta emot fler flyktingar. Problemet är integrationen.

– Vi har inte rustat våra trygghetssystem och där är alla som är delaktiga i politiken ansvariga för dessa problem. Politiken har varit osäker om integrationen.

Miljöpartiet har inte opinionen på sin sida i den frågan och nu balanserar de på spärren till att bli utkastade från riksdagen.

– Sverigedemokraterna använder en främlingsfientlig retorik. Det har blivit legitimt att uttrycka det i opinionen. Men de som tycker annorlunda är i förhållande till de andra betydligt fler. De som är emot flyktingmottagning är samma människor som förnekar klimathotet.

Lösningen på integrationen är, enligt Anders Åkesson, att bland annat att se över trygghetssystemen på arbetsmarknaden och aktivt arbeta för god integrering och mot diskriminering.

Annons

– Har man fått en visstidsanställning kan det bli lättare att få fast jobb. Våra brister att ge dessa förutsättningar ska inte innebära stängda gränser.

MP:s ras i opinionen hänger samman med regeringsansvaret, menar Anders Åkesson.

– Vi har inte fått ut vad vi har åstadkommit och finns i ett sammanhang där vi skärskådas. Miljöbudgeten har till exempel ökat med 110 procent sedan vi tog över regerandet.

Han tycker att regeringens förslag om övervinster i skolan är rätt, men är kritisk till ett vinsttak i sjukvården.

– Politikens roll är att säkra kvaliteten. Privata företag har en viktig plats, inte minst inom primärvården. Vinsterna inom bolagen bakom skolan är problematiska. Utbildningen ska vara viktigare än vinsterna. Vården är reglerad på annat sätt och därför är vinsttak inte nödvändigt. Många privata vårdcentraler fungerar väl.

Stefan Olofson

0704-14 25 53, stefan.olofson@skd.se
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons