Annons

Nu är hela sjukhuset i Carolines händer

Hässleholm Kompetensförsörjning, tillgänglighet och ekonomi. När Caroline Lindahl tar över som chef för Hässleholms sjukhus blir det hennes uppgifter att ro det i land.
Hässleholm • Publicerad 21 mars 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
– Sammanlagt tar vi emot fler patienter och utför fler operationer. Både i fjor och i år, säger Caroline Lindahl.   Arkivbild
– Sammanlagt tar vi emot fler patienter och utför fler operationer. Både i fjor och i år, säger Caroline Lindahl. Arkivbild

– Jag är otroligt glad över att få förtroendet att fortsätta mitt redan påbörjade arbete i rollen som ny sjukhuschef. Vi är en av Skandinaviens största enheter för höft och knäledsoperationer med en fantastiskt professionell och engagerad personal. Det är ett arv som jag vill förvalta och utveckla, säger Caroline Lindahl.

Hon är utbildad sjuksköterska och började karriären på sjukhuset i Lund.

Annons

Hennes chefsbana började på privata specialisthuset i Eslöv 2001.

– Min chefsuppgift växte när jag blev verksamhetschef för Carema i Eslöv. När Carema vann upphandlingen av specialistläkarhuset i Lund hamnade det under mitt ansvar också, berättar Caroline Lindahl.

2004 blev hon verksamhetschef för vårdpersonal i Eslöv och Lund, som åtföljdes av uppdraget som sjukhuschef i Simrishamn 2010-2014.

När det var över återkom hon till Region Skåne som verksamhetschef för ortopedin i Kryh (Kristianstad, Ystad och Hässleholm.

– Sedan förra sommaren är jag chef för Hässleholms sjukhusområde och nu har jag fått uppdraget som sjukhuschef i Hässleholm.

– Mitt första uppdrag var att och utveckla en nära sammanhållen vård på rätt nivå för medborgarna tillsammans med primärvården och kommunerna. Det känns bra att jag kan fortsätta det arbetet, som jag påbörjade i somras, säger Caroline Lindahl.

Sjukhuscheferna försvann när skånevården delades in i olika sjukvårdsdivisioner för fyra år sedan. Region Skåne insåg att det var ett feldrag och bestämde att återinföra sjukhuschefer igen.

– Min roll blir tydligare, inte minst som en samordnande funktion för hela sjukhusområdet. Det kommer att underlätta det goda samarbetet vi redan har. Både inom förvaltningen och i regionen och med andra vårdgivare i området, säger Caroline Lindahl.

Hässleholms sjukhus ska få en ny operationsenhet och hela sjukhuset ses över. Regionen satsar en kvarts miljard i projektet, som ska utveckla och profilera ortopedin och även närsjukvården.

Sjukvårdsdivisionerna, Kryh, Sund och Sus, har fått mycket kritik från olika håll för otydlighet och bristande kontroll. Primärvården har inte utvecklats som det var tänkt. Målet var att primärvården ska utgöra 20 procent av all vård i Skåne, men den har fallit tillbaka till 16 procent.

Annons

Nu pågår diskussioner om att göra primärvården till en egen förvaltning för att stärka vårdcentralernas andel av sjukvårdsresurserna Caroline Lindahl passar frågan om hur hon ser på det. Den frågan får politikerna hantera, men en fördel med divisionerna har varit att de olika enheterna inom den skånska sjukvården har blivit mycket bättre på samordning och samarbete, menar hon.

Hon säger att hon drivs av utmaningar och vill ha ett synligt ledarskap med tydliga mål och mätbara resultat.

– Det är viktigt att skapa delaktighet och bygga bra team. Hässleholms sjukhus har en fantastisk verksamhet och medarbetare med enormt driv. Man känner stolthet över sitt sjukhus och verksamhet, säger Caroline Lindahl.

Ett litet sjukhus har fördelar med korta beslutsvägar och nära samarbete.

– Det var därför jag sökte jobbet.

Caroline Lindahl har byggt sitt team med rekrytering av nya chefer på olika positioner. Nu kan jag fortsätta på det som jag har påbörjat.

När hon inte jobbar så gäller cykling, vandring och golf.

– Jag bor på Österlen och har närheten till naturen och lugnet. Att resa är också en passion. Huset vi har i Södra Sandby utanför Lund planerar vi att lämna för Österlen.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons