Annons

Beslut i kväll om F1 i Köpenhamn

Sport I kväll samlas politikerna i Köpenhamns borgerrepresentation för att fatta ett principbeslut om den danska huvudstaden ska gå vidare i diskussionerna om att bli värd för formel 1 lopp från 2020 och framöver.
Sport • Publicerad 22 mars 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Inbjudan till mötet sändes ut med kort varsel på onsdagen av Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen (S). Kommunens borgerliga politiker har tidigare uttalat sig positivt till formel 1 planerna medan vänsterflygeln varit kritiska och socialdemokratien splittrat. På mötet ska politikerna diskutera vad som krävs för att de ska säga ja. Det uppger Politiken.

I inbjudan skriver Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen (S) att mötet på torsdagskvällen ska handla om det brev som finansminister Kristian Jensen (V) sände i februari med en klar uppmaning att sätta igång den politiska processen i Köpenhamns kommun kring ett beslut om uppbackning och medverkan i formel 1 i den danska huvudstaden.

Annons

Enligt Politiken är de borgerliga partierna i Köpenhamns kommun positiva medan ”vänsterflygeln” är kritisk. Socialdemokratiet uppges vid ett möte under tisdagen ha enats om att flytta diskussionen från ett rent ja eller nej till att diskutera vad som krävs för att kommunen ska kunna säga ja till biltävlingen. Socialdemokratiets gruppförmand i borgerrepresentationen, Lars Weiss, uppger till Politiken att de inte menar att kommunen ska bidra ekonomiskt till ett formel 1 lopp utan det ska ses som en nationell dansk satsning.

Köpenhamns miljö- och teknikborgmästare Ninna Hedeager Olsen från det gröna vänsterpartiet Enhedslisten har i ett notat från sin egen förvaltning betecknat det som orealistiskt att behandla frågan innan 2020. Politiskt uppges hon vara klar motståndare till ett formel 1 lopp i Köpenhamn.

I januari i år besökte formel 1 tävlingarnas ägare Liberty Medias formel 1 chef Chase Carey Danmark för möte med bland andra Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen (S) och Danmarks näringslivsminister Brian Mikkelsen (K). Då talades det om en kostnad på mellan 300 och 500 miljoner danska kronor för att arrangera ett första danskt formel 1 lopp i Köpenhamn år 2020. Det handlar om allt från avgiften till Liberty Media till kostnader för att anpassa Köpenhamn till biltävlingen.

Tanken är att Formel 1 skulle återkomma fler gånger till Köpenhamn och att kostnaderna kommande år skulle falla med omkring 20 procent. Biljettintäkterna beräknas till omkring 250 miljoner kronor vilket visar att det krävs ytterligare pengar från sponsorer eller från offentlig sida.

Enligt Ekstrabladet talas det om ett treårigt eller femårigt avtal där det ingår offentligt stöd och förhandlingar med såväl regeringen som Köpenhamns kommun för att klara finansieringen och andra åtaganden kring ett formel 1 lopp i den danska huvudstaden. Tidigare har det nämnts att ett avtal måste vara klart i augusti 2018 om det ska vara möjligt att köra formel 1 i Köpenhamn under 2020. Initiativet till att arrangera formel 1 tävlingar i Köpenhamn kommer från den tidigare danska ministern Helge Sander (V) och Saxo Bank-grundaren Lars Seier Christensen. (News Øresund)

bild 1/2
Även Danmark har en förare i F1, Kevin Magnussen som kör för Haas.
Foto: TT
Foto: TT
Även Danmark har en förare i F1, Kevin Magnussen som kör för Haas.
Foto: TT
Foto: TT
News Öresund
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons