Annons

Den politiskt motiverade turisten

Opinion Resetidningen Vagabond har i sin resebarometer tittat på svenskarnas resvanor.
Opinion • Publicerad 22 mars 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Resetidningen Vagabond har i sin resebarometer tittat på svenskarnas resvanor.

Det visar sig att folk väljer bort Turkiet och USA av politiska skäl. Erdogan och Trump skrämmer bort resenärer. USA är fortfarande ett av de mest populära resmålen, men en av tio resenärer väljer bort landet på grund av politiska skäl.

Annons

Varför just Turkiet och USA? Vi åker glatt till brutala diktaturer och strör pengar omkring oss, som Förenade Arabemiraten. En norsk kvinna dömdes till fängelse för att hon hade blivit våldtagen i Abu Dhabi. Sex utanför äktenskapet är olagligt. Kvinnor bör inte besöka Arabemiraten i onödan. Ändå far vi glatt dit.

Förmodligen är det så enkelt att svenskar vet mer om styrelseskicket och om vem som styr i USA. Donald Trumps bisarra presidentskap får nästan lika många rubriker här som på plats i USA, vilket den här texten är ett exempel på.

Två bra politiska restips är Kap Verde, som är den enda liberala representativa demokratin i den delen av världen. Dessutom är det läge att stötta Rwanda, som jobbar hårt med att få landet att utvecklas i progressiv riktning, bland annat genom en aktiv miljöpolitik: Rwanda var först med att förbjuda plastpåsar och är mycket rent. Landet har dessutom nyss avsatt ytterligare 3000 hektar regnskog som habitat för vilda djur, bland annat gorillor. Landet är väl värt ett politiskt motiverat besök, alltså. Rwanda är dessutom underbart vackert. På minussidan finns de långa flygresorna dit.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons