Annons

En Vittsjöprofil har lämnat oss

Personligt Som tidigare meddelats har Thore Brogårdh avlidit i sitt hem i Vittsjö någon vecka innan han skulle fylla 95 år.
Personligt • Publicerad 22 mars 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Thore Brogårdh i sitt hem i Vittsjö med prototypen till Snapphanen Ubbe. Denna förlaga överlämnades 2015 som gåva till Wittsjö Hembygdsförening och finns idag utställd på museet på Ubbaltsvägen.
Thore Brogårdh i sitt hem i Vittsjö med prototypen till Snapphanen Ubbe. Denna förlaga överlämnades 2015 som gåva till Wittsjö Hembygdsförening och finns idag utställd på museet på Ubbaltsvägen.

Som tidigare meddelats har Thore Brogårdh avlidit i sitt hem i Vittsjö någon vecka innan han skulle fylla 95 år.

H

Annons

Thore var tveklöst en av bygdens absolut största kulturpersonligheter, som under sina många verksamma år hann utföra en imponerande livsgärning. Som kulturarbetare behärskade Thore flera olika uttrycksformer och tekniker, men är kanske mest känd som författare, föredragshållare och konstnär.

Thore föddes i Limhamn 1923. I yngre år drev han ett handelsföretag och var mestadels bosatt i Malmöregionen. År 1946 gifte han sig med Margreth Bengtsson från Osby och något år senare föddes sonen Torgny.

År 1951 köpte makarna en ganska förfallen gård i Sjuhult, Hallaryds socken. Familjen flyttade hit, boningshus och ekonomihus rustades upp, nya byggnader uppfördes och efter några år hade den stora tomten förvandlats till en imponerande hembygdspark och museianläggning. Det var i stort sett Thore själv som på egen hand svarade för alla de omfattande renoverings- och nybyggnadsarbetena.

Det är också nu på 1950-talet som Thore inledde sin karriär som hembygdsforskare, föredragshållare och författare. Han åkte runt och besökte äldre personer i det gamla gränslandet; intervjuade, fotograferade och dokumenterade. Genom åren har det blivit tusentals föredrag, inte bara i Skåne och Småland utan också till exempel i Dalarna och Mellansverige. Under sina föreläsningsresor har Thore slitit ut ett stort antal bilar och nästan alltid fanns hustrun Margreth vid hans sida och assisterade.

Som författare debuterade Thore Brogårdh 1958 med boken ”Bland Göingar och Smålänningar”. Med maskinmässig regelbundenhet kom det därefter under cirka 30 år minst en ny bok om året. Totalt har Thore skrivit 35 böcker som samtliga är av hög kvalitet och innehåller mängder av bilder och spännande dokumentation.

Thore blev änkeman 1986. Fyra år senare sålde han hela sin anläggning i Sjuhult och flyttade till en villafastighet i Vittsjö. Även om författarskapet nu i stort sett hade upphört fortsatte Thore under ytterligare något 20-tal år som föreläsare samtidigt som han var verksam som konstnär och konsthantverkare.

Thore var alltså Vittsjöbo i nästan 30 år och har lokalt i vår by satt djupa spår. Redan innan han flyttade hit tycks Vittsjö ha haft en alldeles särskild plats i hans hjärta. I nästan samtliga böcker finns ett flertal sidor spännande Vittsjö-material och 1965 kom hans enda samlade sockenbeskrivning, ”Vittsjö krönikebok”.

Den kanske mest påtagliga och synliga Vittsjöinsatsen är de båda mycket uppskattade bronsstatyer, som Thore skapat i vår by. Först ut var ”Snapphanen Ubbe” som 1997 avtäcktes och placerades på ett stort granitblock vid Vittsjös södra infart. Som en påminnelse om en lite modernare tidsperiod i Vittsjös historia, är Thore sen också upphovsman till skulpturen ”Pensionatsgästerna” som sen 2006 pryder rastpalatsen Bäckabro mitt i byn. Dessa båda projekt har varit ett samarbete med lokala fonder, men Thore har som konstnär ställt upp ideellt helt utan ersättning. Thore har även visat sin välvilja mot Vittsjö genom värdefulla gåvor till Wittsjö Hembygdsförening, som idag finns utställda på museet vid Ubbaltsvägen.

Thore efterlämnar sonen Torgny, bosatt i Mölndal, samt barnbarn och barnbarnsbarn. Vi är många som idag upplever tomhet och saknad, men samtidigt är tacksamheten stor över Thores livsgärning och allt det som han lämnat efter sig. Här i Vittsjö lyfter vi på hatten och tackar Thore för en imponerande kulturinsats och för vad han har fått betyda för vår lilla by.

Claes Ruderstam
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons