Annons

Sex världspremiärer på programmet

Publicerad 22 mars 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Det blir Malmökompositören Jonatan Sersams nyskrivna verk Gnistor som inleder MSO:s konsertsäsong 2018/2019 6:e september.

Han är en färsking i kompositionssammanhang och blev färdig på musikhögskolan i Malmö förra året. Sista handen lades vid Gnistor i december förra året.

Annons

– Jag tycker om att den samtida musiken är kopplad till den verkliga världen, säger Jonatan Sersam.

- Det är en särskild utmaning att bestämma vad ett modernt verk ska heta, fortsätter han. Man är rädd för att sätta ord på det. Det är en känsla man vill skapa, och så fort man sätter ett namn på något leder man lyssnaren.

Gnistor inleds med ett ackord, som ligger kvar länge. Sprött, ljust. Som gnistor. Det kan vara både eld och känslognistor.

– Alla har vi våra små inre draman som utspelas hela tiden, förklarar Sersam.

Malmö Symfoniorkesters programchef Per Hedberg tycker att det är viktigt att satsa på nya talanger, särskilt med Malmöanknytning, som Jonatan Sersam.

Programmet 2018/2019 är ovanligt jämställt. Man skulle kunna misstänka att de satsat på kvinnlig talang.

Men programchefen Per Hedberg bedyrar att ingen halvkvoterats in på grund av kön. Det är kanske ingen större risk att någon misstänker det, med tanke på den extrema mansdominansen inom klassisk musik. Men det är uppmuntrande med fler kvinnor på programmet. Vem vet vilka stjärnor man går miste om om inte all kvinnlig talang får chansen?

– Vi tittar på nya, duktiga dirigenter. Vissa av dem är kvinnor, helt enkelt, säger Per Hedberg.

I Malmö Lives serie för barn, Nallekonserterna, får publiken för ovanlighetens skull möta tre kvinnliga dirigenter.

Inte alla konserter vänder sig till den vana symfonipubliken: dataspelstema och filmmusiken från den andra Harry Potterfilmen i serien lockar förhoppningsvis publik som inte normalt går på symfonikonserter, i alla åldrar.

Annons

– Många Harry Potter-entusiaster har blivit vuxna och tar kanske med sina barn på detta. Det är ett brett åldersspann på intresset, säger Per Hedberg.

Den här typen av konserter är ett bra sätt att sälja biljetter, intresset är stort berättar han.

Flöjtisten Malin Nordlöf och slagverkaren Anders Hassgård i MSO ser kanske särskilt mycket fram emot att åka på turné med världskändisen Bryn Terfel och se konsertsalen i Hamburg.

– Andra orkestrar är nästan lite avundsjuka på oss för att vi får åka dit först, säger Nordlöf.

Hassgård instämmer.

– Man åker dit med kritiska öron, säger han.

Om du vill göra en musiker i Malmö Symfoniorkester glad ska du fråga om akustiken i den nya konsertsalen på Malmö Live. Hassgård och Nordlöf ser fram emot att få prata akustik med kollegorna i Hamburg och är övertygade om att just Malmös ljud är svåröverträffat. De menar att orkestern växt konstnärligt med det förstklassiga ljudet i lokalen.

– Vi är inte samma orkester längre. Här kan vi arbeta med det riktigt små detaljerna, säger Nordlöf.

– Varje instrument hörs, säger Hassgård.

MSO:s avslutar säsongen med en hyllningskonsert till den avgående chefsdirigenten Marc Soustrot, vilket innebär att Malmö symfoniorkester står inför en intressant ny epok, med en ny ledare. Just nu letar de efter en ny chefsdirigent, Musikerna tycker det ska skyndas långsamt.

Annons

– Vi väntar hellre på rätt person, säger Nordlöf.

Men först ska säsongen 2018-19 klaras av. Entusiasmen är det ingen fel på.

bild 1/2
Per Hedberg är MSO:s programchef. Foto: Gunilla Wedding
Malmökompositören Jonatan Sersam inleder MSO:s konsertsäsong 2018/2019 med sitt nyskrivna verk Gnistor. Foto: Martina Jarminder
Per Hedberg är MSO:s programchef. Foto: Gunilla Wedding
Malmökompositören Jonatan Sersam inleder MSO:s konsertsäsong 2018/2019 med sitt nyskrivna verk Gnistor. Foto: Martina Jarminder
Fakta:

Höjdpunkter ur programmet:

Samtida musik:

Världspremiär blir det på verk av Jonatan Sersam (6 september), Britta Byström (22 november), Jörgen Dafgård (7 februari), Tobias Broström (14 mars) , Staffan Storm (11 april) sam B Tommy Andersson (27 april).

Tunga namn:

Stjärnbarytonen Peter Mattei finns på repertoaren tre gånger:

17 jan, 19 jan i Des Knaben Wunderhorn och i Schuberts Winterreise 6 oktober.

Trumpetaren Håkan Hardenberger är en av världens främsta solister och kan höras i en konsert med gästande Gewandshausorchester Leipzig 11 oktober.

Sopranen Malin Byström har haft framgångrika år med huvudroller på Metropolitan och Covent Garden. Henne kan man höra i en världspremiär av Britta Byströms Notes from the city of the sun 22 och 24 november.

Kvinnliga dirigenter:

Eun Sun Kim (22, 24 november), Mei-Ann Chen (11, 13 april), Anja Bihlmaier (7 februari) tillhör de kvinnliga dirigenter som kommer att leda orkestern under säsongen.

Juniorlaget:

Endast sjuttonåriga svenska pianisten Alice Power spelar Mozarts pianokonsert nr. 12 den 15 november.

Farväl Soustrot:

Uteslutande Saint-Saëns blir det på chefsdirigenten Marc Soustrots avskedskonsert 16 maj 2019, där man framför musik som han och orkestern tidigare spelat in på skiva.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons