Annons

De utvisades från möte i Stadshuset

Hässleholm De hade bestämt sig för att delta i Hässlehems bolagsstämma på torsdagen. Men till deras förvåning och förargelse blev de istället utvisade ur Stadshuset.
Hässleholm • Publicerad 24 mars 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Gänget som kom in men som inte skulle kommit in om säkerhetsreglerna följts. Glenn Eriksson, Ronny Larsson, Madeleine Rask, Evert Storm, Peter Alf och Lena Alf. 
FOTO: STEFAN OLFOSON/ARKIV
Gänget som kom in men som inte skulle kommit in om säkerhetsreglerna följts. Glenn Eriksson, Ronny Larsson, Madeleine Rask, Evert Storm, Peter Alf och Lena Alf. FOTO: STEFAN OLFOSON/ARKIV

– Vad är det här för demokrati? Inte nog med att bolagets och kommunledningens representanter inte bevärdigade oss med en blick, eller förklaring. De skickade kommunjuristen på oss, som fick avhysa oss, säger Ronny Larsson och Evert Storm.

Och det skedde på ett, enligt deras uppfattning, både bryskt och ovärdigt sätt.

Annons

De hade kommit till bolagsstämman i egenskap av privatpersoner, utan koppling till det nystartade Medborgarpartiet, tillsammans med tre andra personer.

– Händelsen är exceptionell, menar Ronny Larsson, som i egenskap av skattebetalare och därmed indirekt delägare i Hässlehem AB hade gått till stämman för att informera sig om bokslutet och valet av styrelse.

Han menar att aktiebolagslagen ger honom rätt att få insyn i det kommunala bolagets möten och beslut.

I god tid före stämman hade Evert Storm aviserat till Hässlehem AB att han och ytterligare fem personer tänkte delta i bolagsstämman.

– Bolagets vd Stephan Persson informerade att vi inte hade tillträde, eftersom det står skrivet i bolagsordningen att bara kommunstyrelsen och bolagets representanter har rätt till det. Men han ville inte utfärda något förbud och hänvisade till kommunledningen. Eftersom vi inte hörde något mer ansåg vi att dörren var öppen för oss, förklarar Evert Storm.

Kommuninvånaren Glenn Eriksson hade laddat med ett paket frågor till bolagsstämman, som bland annat rör allmänhetens insyn, tryggheten för hyresgästerna och om revisionens ansvar.

– Vi har identifierat brister i den interna kontrollen, säger Glenn Eriksson.

Han tar fram ett papper med SCB:s medborgarundersökning från 2016, med staplar som visar att Hässleholm hamnar långt under rikssnittet och Kristianstad. Det gäller påverkan, förtroende, kontakt och information.

– Här finns uppenbarligen en del att fundera över när det gäller demokratin, fortsätter Glenn Eriksson.

Vanligtvis brukar Hässlehems bolagsstämma vara en stillsam tillställning, som allmänheten inte brukar prioritera. Ingen har tidigare visat intresse för att närvara.

Annons

De utvisade herrarna poängterar att de inte ville testa gränserna, utan bara utnyttja sin demokratiska rätt.

– Varje kommunalt bolag har sin bolagsordning, som fullmäktige har beslutat. Eftersom Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, skriver i sitt förslag till bolagsordning för allmännyttiga företag att ”allmänheten har rätt att närvara vid bolagsstämman”, så utgår vi ju ifrån att detta även gäller Hässlehem, säger Ronny Larsson, som tycker att politikerna och bolagsrepresentanterna var osmidiga och formella till det yttersta när de ställdes inför besöket, samt att det finns ett demokratiskt underskott för allmänheten i insynen i bolaget.

Ronny Larsson överväger att JO-anmäla kommunen för att pröva närvarorätten

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons