Annons

Kött eller fisk eller allt däremellan

Krönika Idag ska jag skriva om den heliga maten.
Hässleholm • Publicerad 27 mars 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Idag ska jag skriva om den heliga maten. Mat har blivit ett så laddat ämne under senare år att denna laddning är nära att framkalla en födokortslutning. Är man inte laktosintolerant eller glutenintolerant så ”tål” man inte rött kött, vitt kött, stekt kött, kokt kött, grillat kött, kött på tvären, kött på längden eller kött som i själva verket inte är något kött.

Annons

Med andra ord går det inte att ha en middagsbjudning för mer än fyra personer. Men då gäller det fortfarande att dessa fyra personer är något så när synkroniserade. Om en ska ha en fyrkantig järpe, den andre en trekantig torskrygg blir det problem om den tredje önskar grönsaker doppade i specialfiltrerat vatten och den fjärde ska ha specialimporterad mat från Svalbard.

Tycker jag då att det är löjligt med alla dessa åsikter om mat? Trots att jag precis ironiserat över alla egenheter ovan, tycker jag det är viktigt att vi tycker till om maten. (Trots mitt raljerande begriper jag att vissa människor inte tål allt, men för många handlar det bara om att följa den strömning som för närvarande är trendig. Vänta bara till det blir helinne med insektsdiet. Då kommer tallrikarna att bågna av både myror, gräshoppor och skalbaggar.)

Det är inte konstigt att det uppstår problem när mat ska lagas på äldreboenden, skolor, förskolor och sjukhus. Dels är smaken som baken, delad och dels är pengar alltid en bristvara.

Här behvös inte heller olika dieter marinerade i det senaste krydd- och smakmodet. Alla kalorier behöver heller inte vägas, mätas och bedömas enligt formler och tabeller. Det viktiga är att maten är god, vällagad, har kvar näring och smak, är aptitlig att titta på och inte har alltför många resdagar. Och det går säkert att knycka någon krona från några onödor för att satsa på måltider.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons