Annons

Befarade blodbad – men det uteblev

Osby • Publicerad 29 mars 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Sven Hellgren. Örkeneds Hembygdsförening
Sven Hellgren. Örkeneds Hembygdsförening

Årsskriften för år 2018 inleds med en tillbakablick på hur det gick till när Sverige tog det stora steget att börja köra bil på höger sida.

I artikeln, som ger en historisk tillbakablick på bilkörandet på våra vägar ända sedan år 1718, konstaterades det till slut att det befarade blodbadet som skulle kunna ha blivit resultatet av omläggningen uteblev. Omläggningen gick mycket bra.

Annons

Den gamla kvarnen i Graveboda fyller fyra sidor med historisk tillbakablick illustrerat med bilder följt av en berättelse om människor som levt och bott på Graubacken.

Många sidor behandlar minnen från Lönsboda författat av Inger Nyman som verkat som lärarinna i femte generationen. Den första stora branden i Lönsboda 1911 rönte stor uppmärksamhet och har en självklar plats på ett par sidor. Tre hus brann ner, dock skadades inga personer.

I artikeln om branden får läsaren veta att en trolig effekt av branden blev att Lönsboda fick en frivillig brandkår ett år senare.

Programmet för år 2018 innehåller ett par nyheter. Bland annat Björkrisets dag i bygdegården Östra Flyboda den 13 maj och Musik i bygdegården på samma plats den 5 augusti. På agendan står också valborgsfirande, Lönsbodadagen, friluftsgudstjänst, midsommarfirande, Öknamnsdagen, slåtterdag, teater, veteranfordonsträff och julstuga.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons