Annons

Mardrömslik känsla i lyckad skräckfilm

Film/recension Tidningens filmkritiker Roland Klinteberg har sett skräckfilmen A Quiet Place.
Publicerad 6 april 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
John Krasinski och Noah Jupe i A Quiet Place. Foto: Paramount Pictures/TT
John Krasinski och Noah Jupe i A Quiet Place. Foto: Paramount Pictures/TT

Jag har ofta upprepat att skräckfilmer ligger mig varmt om hjärtat inte minst därför att många överlevt tidens tand och fortfarande räknas som klassiker.

Nu talar jag inte bara om Frankenstein, Dracula och de stora grabbarna i genren utan också om många så kallade B-rullar. Icke sällan ger skräckfilmen en symbolisk bild av sin samtid, något som ofta skedde under det kalla kriget på femtiotalet.

Annons

A Quiet Place har i regissören och huvudrollsinnehavaren John Krasinskis händer blivit en både kuslig och tänkvärd skräckrulle med större intentioner än att bara skrämmas.

Vi befinner oss i en mörk och postapokalyptisk värld där ondskan i form av stora våldsamma rovdjur som livnärt sig på människor lever och frodas. Bara genom tystnad och att kommunicera utan att ge några ljud ifrån sig kan man klara livhanken, eftersom rovdjuren är blinda men långt ifrån döva. Krasinski och Emily Blunt (som är ett äkta par även i verkligheten spelar i A Quiet Place en mamma och pappa som tillsammans med sina tre barn har lärt sig leva livet efter dessa förutsättningar, något som givetvis ställer höga krav på samtliga, psykiskt såväl som fysiskt.

Det känns logiskt med en sparsam dialog där blickar och ansiktsuttryck får utgöra karaktärernas närkontakt med publiken. Denna meny fungerar långt när det gäller att fånga upp storyns klaustrofobiska stämningar och mardrömslika atmosfär. Gillar ni bra skräckfilmer som inte bara lever på att säga bu är det här en klar bingo.

Fakta:

FILM

A Quiet Place

Regi: John Krasinski Medverkande: John Krasinski, Emily Blunt med flera

Betyg: 4

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons