Annons

Förskolebyggen kan starta i höst

Osby • Publicerad 7 april 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Kommunstyrelsen har sagt ja till att projektet går in i etapp 2 av 3.

Den sista fasen är slutprojektering och byggstart.

Annons

Arbetet kan sannolikt påbörjas till hösten, förutsatt att kommunfullmäktige ger klartecken.

Men den politiska enigheten kring jättesatsningen förefaller kompakt.

– Alla var överens i kommunstyrelsen. Det är viktigt så att allt inte rivs upp efter valet, säger kommunstyrelsens ordförsssande Marika Bjerstedt Hansen (S).

Oppositionsrådet Niklas Larsson (C) välkomnar att barnen och personalen kommer att få vistas i en modern miljö, istället för paviljonger.

Diskussionen om nya förskoleavdelningar har pågått ända sedan 2015.

– Det känns glädjande att vi äntligen kommer till skott.

Modulerna på Örkenedskolan kostar 1,2 miljoner kronor årligen och det är en hyreskostnad som kommunen gärna slipper så snart som möjligt.

”På grund av detta finns det en väldigt detaljerad tidplan för att minimera spilltid och inte tappa fart i projektet”, står det i beslutsunderlaget.

För att arbeta effektivt och kostnadsrationellt så startar bygget i Lönsboda och flyttar successivt, i etapper, över till Osby.

Det möjliggörs genom så kallade konceptförskolor, som påminner om varandra i konstruktion och utseende.

Annons

Åtta avdelningar i Lönsboda har en totalkostnad på nära 100 miljoner kronor, jämfört med 85 miljoner kronor för tio avdelningar i Osby (söder om Rönnebacken).

Att projektet i Lönsboda blir dyrare beror bland annat på behovet av matsal och storkök, samt installation av bergvärme.

Andreas Örwall Lovén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons