Annons

Inga civila säkra i ett laglöst Syrien

Opinion Vem ligger bakom nervgasattacken mot civila i Douma i Syrien?
Opinion • Publicerad 9 april 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Vem ligger bakom nervgasattacken mot civila i Douma i Syrien? Det mesta tyder på att det är regimens hämnd på rebellerna som inte vill lämna sitt sista fäste efter strandade förhandlingar. Men Syrien befinner sig i ett sådant tillstånd av kaos att det inte går att bevisa ens att ett stort antal personer har dött av verkningarna av nervgas, som ger tydliga symptom. Ghouta har dessutom tidigare utsatts för sarin- och klorgasattacker.

Absurt nog går det bra att hävda att attacken inte ens har ägt rum, trots filmer på barn med blåaktig hud som tuggar fradga och har andnöd. Syrien befinner sig i ett sådant upplösningstillstånd att det går att förneka sådant som det finns ögonvittnen till. Regimen tillämpar Donald Trumps metod och hävdar att gasattacken är ”falska nyheter”

Annons

Ryssland säger att de tillbakavisar uppgifterna, till synes utan förklaring på vem som då istället släppt ut nervgas i närheten av barn och äldre, om nu uppgifterna om att regimen gjort det inte stämmer.

Den tragiska sanningen är att man i Syrien kan attackera civila nästan hur man vill, eftersom det internationella samfundet har givit upp. Omvärldens reaktion består av att vrida sina händer och mumla ”oj då, kära någon” och ”ta avstånd” utan att kunna göra något åt saken. Kriget i Syrien har blivit en konflikt bortom krig: en laglös våldsanarki.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons