Ännu ett avhopp från Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas förra partiledare Mikael Jansson lämnar partiet och går över till Alternativ för Sverige som tredje riksdagsledamot.
Visst är det i någon mån en kupp för det nya partiet, även om det är tveksamt om lejonparten av SD:s nytillkomna väljare vet vem Jansson är. Sverigedemokraterna hade lågt väljarstöd under hans tid och Janssons SD har rätt lite gemensamt med Åkessons.
Jansson fick inte vara kvar på riksdagslistan, så eventuellt handlar avhoppet om besvikelse över det. Sverigedemokraterna trycker på att Jansson inte fått förnyat förtroende i sin kommentar till avhoppet.
Det är svårt att avgöra om Alternativ för Sverige har någon möjlighet att stjäla röster från Sverigedemokraterna genom att rekrytera avhoppare. Förmodligen finns det medlemmar som inte längre känner igen sitt radikala parti.
Alternativ för Sverige kan ha viss framgång hos dem som tycker att SD har blivit för moderata i sin attityd mot invandrare, eller inte tycker de tar nationalismen tillräckligt långt. De kan dra till sig väljare som vill rösta på ett parti som är emot den rådande ordningen och inte ett som vill bli den rådande ordningen.
Sverigedemokraterna har varit en del av etablissemanget så länge nu att de kommer att få svårt att hävda att en röst på dem är en röst mot etablissemanget.
Men förmodligen stjäl det nya partiet inga stora väljarskaror.
Martina Jarminder

×