Annons

Ännu ett avhopp från Sverigedemokraterna

Opinion Sverigedemokraternas förra partiledare Mikael Jansson lämnar partiet och går över till Alternativ för Sverige som tredje riksdagsledamot.
Opinion • Publicerad 10 april 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Sverigedemokraternas förra partiledare Mikael Jansson lämnar partiet och går över till Alternativ för Sverige som tredje riksdagsledamot.

Visst är det i någon mån en kupp för det nya partiet, även om det är tveksamt om lejonparten av SD:s nytillkomna väljare vet vem Jansson är. Sverigedemokraterna hade lågt väljarstöd under hans tid och Janssons SD har rätt lite gemensamt med Åkessons.

Annons

Jansson fick inte vara kvar på riksdagslistan, så eventuellt handlar avhoppet om besvikelse över det. Sverigedemokraterna trycker på att Jansson inte fått förnyat förtroende i sin kommentar till avhoppet.

Det är svårt att avgöra om Alternativ för Sverige har någon möjlighet att stjäla röster från Sverigedemokraterna genom att rekrytera avhoppare. Förmodligen finns det medlemmar som inte längre känner igen sitt radikala parti.

Alternativ för Sverige kan ha viss framgång hos dem som tycker att SD har blivit för moderata i sin attityd mot invandrare, eller inte tycker de tar nationalismen tillräckligt långt. De kan dra till sig väljare som vill rösta på ett parti som är emot den rådande ordningen och inte ett som vill bli den rådande ordningen.

Sverigedemokraterna har varit en del av etablissemanget så länge nu att de kommer att få svårt att hävda att en röst på dem är en röst mot etablissemanget.

Men förmodligen stjäl det nya partiet inga stora väljarskaror.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons