Annons

Ingen comeback för den röda horluvan

Krönika När kvinnorna tvingades bära en röd horluva slapp männen en skämshatt.
Opinion • Publicerad 10 april 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Hade jag levt på medeltiden hade jag varit en förtappad kvinna. Jag hade spatserat runt i stan med en röd horluva på huvudet. Jodå, mina vänner ni läste rätt. En röd horluva.

Annons

Nu ska jag dessutom komma med lite samhällsupplysning. Visste ni att före 1970 så likställdes inte barn utanför äktenskapet med barn inom äktenskapet? Själv visste jag inte detta innan jag började forska i det här delikata ämnet. Barnet hade arvsrätt endast om det var ett så kallat ”trolovningsbarn” (tillkommit precis innan bröllopet) eller att pappan sagt jajamän lille Nisse ska ärva mig även om han kommit till i skam och skuld. 1970 kära vänner, det var ju nyss.

Med detta sagt bör vi vara observanta på när sådana här sjuka gamla regler letar sig in i vårt samhälle. Vill man ha en röd luva är det helt okej. Vill man ha en sjal om huvudet, är det också okej. Vill man ha en hatt, sätt på dig en hatt. Vill du ha en höna på huvudet, vem bryr sig. Bara det är du själv som bestämmer att luvan, sjalen, hatten eller hönan ska pryda knoppen.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons