Annons

Efter 52 år spelar han med The Deecoys igen

Publicerad 12 april 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

För de musikintresserade är Nisse Runeson en välkänd profil, kanske framför allt som en av ledfigurerna i The Hittills men också för att ha varit med i den svenska melodifestivalen två gånger. Trots att han hunnit bli 65 år är musiken fortfarande en stor del av hans liv, och till helgen ska han göra något som han inte trodde skulle hända.

– Jag ska faktiskt spela med mitt första band igen. Det är 52 år sedan vi spelade ihop, det är helt otroligt, säger Nisse Runeson.

Annons

Bandet han pratar om heter The Deecoys och huserade i Falkenberg på mitten av 1960-talet. de gjorde inte så många spelningar, men fick trots det epitetet Falkenbergs Beatles.

– Jag kommer ihåg att vår första spelning var i förrådet på idrottshallen. Vi drog vår utrustning på en kärra genom hela Falkenberg och sen drog vi dit föräldrar och kompisar som fick vara publik. Gaget var en krona vardera och ett glas saft, säger Nisse och skrattar.

När de inte spelade i förråd på idrottshallen huserade de oftast på det som i Falkenberg hette barnklubben Burken, och det är också den som nu gör att bandet nu ska återuppstå.

– Uffe (bandets trummis, reds anm.) ringde mig en dag i fjol och sa att han hade en idé och det var att sätta ihop bandet igen. Jag frågade om han trodde att de andra hade spelat sedan 60-talet men det trodde han inte, säger Nisse som dock inte tvekade på att få göra en spelning med sina barndomskompisar igen.

I höstas började de så smått repa tillsammans, och på lördag ska de köra åtta Beatleslåtar under det som lanseras som ”Burken back in town”.

– På lördag är vi förstärkta med Hasse Svensson (som spelat med Matz Bladhs) på bas och med min son Martin som sjunger leadstämman på en del låtar. Fyra av låtarna vi ska köra kommer från Hard Days Night-filmen som jag kommer ihåg att jag såg på Burken, säger Nisse och avslöjar att bandet också spelat in en ep.

Det märks tydligt på Nisse Runeson att han ser fram emot återföreningen samtidigt som det finns ett litet uns av nervositet i den rutinerade kroppen. Men att det ska bli någon fortsättning med The Deecoys är inte allt för troligt, däremot kommer The Hittills att göra tre spelningar under hösten.

– Det kör vi vidare med. Vi ska till Kristianstad i augusti, Eskilstuna i september och Ystad i oktober, säger Nisse Runeson.

bild 1/4
Nisse Runeson har låtit renovera sin Höfner som han köpte för 890 kronor 1964, och på lördag ska han spela på den när hans gamla band The Deecoys återförenas. Foto: Robert Rolf
Nisse Runeson. Nils-Åke Runeson. Höfner elgitarr
The Deecoys när det begav sig 1965. Nisse Runeson står längst bak till höger. Bredvid honom står Henrik Gustavsson och längst fram Ulf Andersson och Lennart Strand. Foto: Privat
Nisse Runeson har låtit renovera sin Höfner som han köpte för 890 kronor 1964, och på lördag ska han spela på den när hans gamla band The Deecoys återförenas. Foto: Robert Rolf
Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons