Annons

Re­for­mera för att öka bo­stads­byg­gan­det

Opinion Det be­höver byggas minst 80 000 bo­städer om året de nä­rmaste tio åren.
Opinion • Publicerad 16 april 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Det be­höver byggas minst 80 000 bo­städer om året de nä­rmaste tio åren, om be­hovet av nya bo­städer ska fyllas. I ett läge där det är bo­stads­brist i 255 av Sve­ri­ges 290 kom­muner är det all­var­ligt när bo­stads­byg­gan­det nu minskar.

För­ra året startade byg­gan­det av knappt 68 000 bo­städer en­ligt Boverket. Det fyller inte be­hovet men in­ne­bar en viss ök­ning. Men i år väntas fär­re bo­städer börja byggas. Boverket gissar på 60 000 me­dan Sve­ri­ges Bygg­in­du­strier (som nog vet bättre) räknar med bara 42 000. För nästa år tror bygg­in­du­strin på ännu fär­re nya bo­städer.

Annons

Det är all­var­ligt och pekar på att bo­stads­bristen kommer att be­stå och kan­ske för­värras. Bo­stads­mi­nis­ter Peter Eriksson (MP) har inte lyc­kats få igång byg­gan­det lång­sik­tigt. De bygg­sub­ven­tioner som rege­ringen in­fört har knappast på­ver­kat byg­gan­det, en­ligt bygg­in­du­strin, som inte ef­ter­frågar bi­drag.

Istäl­let be­hövs en re­for­merad bo­stads­po­li­tik. Mark­nads­hy­ror är det in­get par­ti som talar om fullt ut, men det be­hövs en friare hy­res­sätt­ning så att bo­städer i at­trak­tiva lä­gen kan ta ut högre hy­ror. En så­dan ut­veck­ling har re­dan på­börjats med Hy­res­gäst­fö­re­ningens goda min­ne.

Be­skatt­ningen av bo­städer måste ock­så re­for­meras. Den höj­ning av re­a­vinst­skatten som al­li­ans­re­ger­ingen ge­nom­förde för att fi­nan­siera sänk­ningen av fas­tig­hets­skatten för de dyraste bo­städerna slog fel. Det har in­ne­burit en in­lås­nings­ef­fekt, så att många bor kvar i för stora hus istäl­let för att byta till ett mer an­passat boende. Ge­nom att höja taket för fas­tig­hets­skatten kan en re­jäl sänk­ning av re­a­vinst­skatten ge­nom­föras snabbt, i av­vak­tan på en större re­form.

Dess­utom be­höver ett sys­tem med bo­stads­spa­ran­de särskilt för unga in­föras. Det finns i ex­em­pel­vis Norge och un­der­lättar för unga att köpa sin första bo­stad. Det är särskilt vik­tigt med de hårdare kon­tant­in­sats- och amor­te­rings­kraven.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons