Annons

M och L bör åter­gå till snabbtågsvallöftet

Opinion Snabb­tågen blir till nytta för hela landet efter­som de skapar ut­rym­me för mer re­gio­nal tra­fik och sä­krare gods­trans­porter i hela landet.
Opinion • Publicerad 17 april 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Nu har rege­ringen blivit enig. De om­dis­ku­te­rade snabb­tågen ska byggas, om det går att få en bred ma­jo­ri­tet för för­sla­get. Bygg­na­tionen ska inte ta med än 25 år så att hela ba­nan mel­lan Stockholm och Malmö/Göteborg är klar senast 2045.

Nu ska rege­ringen bjuda in allians­par­tierna och V till sam­tal om hur det här ska gå till och fi­nan­sieras. Det är väl­kom­met, efter­som ett så här stort och mång­å­rigt pro­jekt be­höver bred ma­jo­ri­tet för att sä­kert kun­na ge­nom­föras även vid re­ger­ings­skif­ten.

Annons

Cen­ter­par­ti­et har stått bak­om snabb­tågen hela tiden, och här­om­da­gen klar­gjorde KD att par­tiet ock­så vill se spåren byggda. Men M och L har ti­digare över­gett det ge­men­samma alliansvallöftet om nya stam­ba­nor. Duon som med namnet Sve­ri­ge­för­hand­lingen har ar­betat fram upp­gö­rel­ser om sta­tioner, bo­stads­byg­gan­de, med­fi­nan­si­er­ing och tids­plan med be­rörda kom­muner och re­gi­oner, till­sattes ur­sprung­li­gen av Alliansregeringen.

Nu måste M och L stå för sitt val­löf­te och inte backa. Att bygga ut järn­vägen är nöd­vän­digt, efter­som den på större delen av söd­ra stam­ba­nan är över­be­lastad och efter­som flygresandet be­höver minska. Snabb­tågen blir till nytta för hela landet efter­som de skapar ut­rym­me för mer re­gio­nal tra­fik och sä­krare gods­trans­porter i hela landet. Där­för bör rege­ringen och Alliansen snabbt enas om tids­plan och fi­nan­sie­ring utan­för bud­geten, så spåren kan börja byggas snarast.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons