Annons

Bra be­slut om kva­li­tet på hög­sko­le­ut­bild­ningar

Opinion Högsta dom­stolen har be­slutat att den ame­ri­kans­ka stu­denten Con­nie Dic­kin­son ska få till­ba­ka av­giften på 170 000 kro­nor för en ma­te­ma­tik­kurs på Mä­lar­da­lens hög­sko­la.
Opinion • Publicerad 18 april 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Högsta dom­stolen har be­slutat att den ame­ri­kans­ka stu­denten Con­nie Dic­kin­son ska få till­ba­ka av­giften på 170 000 kro­nor för en ma­te­ma­tik­kurs på Mä­lar­da­lens hög­sko­la. Kursen be­dömdes som un­der­må­lig i en gransk­ning av Universitetskanslerämbetet.

Det är ett glädjande be­slut. En bra ut­bild­ning är av­gö­ran­de för vil­ka möj­lig­heter man har senare i livet. En un­der­må­lig ut­bild­ning är ett slö­se­ri på både tid och pengar. 170 000 är en stor summa. Det har varit djupt orätt­vist att det ti­digare inte gått att ga­ran­tera kva­li­tet på un­der­vis­ningen för de stu­denter som måste be­tala för den. Tiden går inte att be­tala till­ba­ka, så att få till­ba­ka av­giften är det näst bästa.

Annons

Dic­kin­son påpekade att hon inte sökte kom­pen­sa­tion, utan bara möj­lig­heten att få sina pengar till­ba­ka när un­der­vis­ningen inte mot­svarade rim­liga för­vänt­ningar på en hög­sko­le­ut­bild­ning.

Fallet Con­nie Dic­kin­son har varit tyd­ligt efter­som det var en av­gift in­vol­verad. Det blir svårare när det rör sig om andra värden, som att slösa med stu­dentens tid. Det borde gå att ”re­kla­mera” en ut­bild­ning som en­ligt Universitetskanslerämbetet är un­der­må­lig även för stu­denter som inte be­ta­lat en av­gift. Att låna pengar till en ut­bild­ning som inte håller måttet och studera istället för att arbeta är ock­så en kost­nad. Det borde dis­ku­teras hur stu­denter som inte be­talar för ut­bild­ningen kan kom­pen­seras. Kan­ske kan de få möj­lig­het till en ex­tra CSN-ter­min un­der vissa för­ut­sätt­ningar.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons