Annons

Många brott mot folk­rätten

Krönika Det är FN som borde beivra folk­rätts­brott, men när stor­makterna är in­blan­dade kan de med sin ve­to­rätt stoppa så­dana re­so­lu­tioner.
Opinion • Publicerad 19 april 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Ef­ter det miss­tänkta gift­gas­an­greppet i Douma i Sy­ri­en med ef­ter­föl­jan­de bomb­ningar av USA, Frank­ri­ke och Stor­bri­tan­ni­en har dis­kus­sionen om brott mot folk­rätten förts. Båda de nämnda an­fallen är de­fi­ni­tions­mäs­sigt brott mot folk­rätts­liga re­gler.

Men så­dana har fö­re­kommit flera gånger de senaste de­cen­ni­erna, även om man bara räknar de till­fäl­len då stor­makterna varit in­blan­dade.

Annons

Den första och hit­tills enda gången Nato som or­ga­ni­sa­tion varit krig­fö­ran­de part var när Nato 1999 gick till an­grepp mot Ju­go­sla­vi­en/Ser­bi­en. Mo­ti­ve­ringen var si­tua­tionen i Ko­so­vo, där den av USA sponsrade ge­ril­lan UCK (med dagens språk­bruk en ter­ror­or­ga­ni­sa­tion) in­lett väpnade at­tack­er mot po­lis­sta­tioner med hårda mot­åt­gärder från den ser­bis­ka ar­mén som följd.

Na­to­an­fal­len ge­nom­fördes utan ur­skilj­ning. Bland an­nat bombades den ki­ne­sis­ka be­skick­ningen i Bel­grad och me­die­re­dak­tioner. Men folk­rätts­brottet var i första hand an­fallet i sig, efter­som in­get Nato­land var an­gripet el­ler hotat, och det är bara i så­dana lä­gen som mi­li­tära åt­gärder mot ett an­nat land är tillåtna en­ligt folk­rätten.

Ock­så an­fallet mot Irak 2003, iscen­satt av USA:s pres­i­dent Bush och Stor­bri­tan­ni­ens pre­mi­är­mi­nis­ter Blair med många stater som del­ta­ga­re, var ett klart folk­rätts­ligt brott.

De of­fi­ci­ella mo­tiven visade sig ock­så vara fel­ak­tiga. Irak hade inga mass­för­stö­rel­se­va­pen och hade hel­ler inga bind­ningar till al-Qaida.

Där­emot var an­fallet på Irak 1990 god­känt av FN, efter­som Irak in­va­derat och oc­ku­perat grann­landet Ku­wait. Där­med var det folk­rätts­ligt le­gi­timt.

Ryss­land, som var mi­li­tärt myc­ket svagt åren ef­ter Sov­jet­unio­nens sam­man­brott, be­gick ett lika tyd­ligt folk­rätts­brott när Ge­or­gi­en an­greps 2008. Mo­ti­ve­ringen att an­fallet syftade till att skydda de ryska med­bor­ga­rna i Syd­os­se­ti­en håller inte folk­rätts­ligt.

Ett än mer flag­rant brott mot folk­rätten, dess­utom mot OSSE:s upp­gö­rel­se om att re­spek­tera gränserna som gällde ef­ter andra världs­kriget, var den ryska oc­ku­pa­tionen och an­nek­te­ringen av Krim 2014.

Den­na följdes av ryskt stöd till upp­roret i öst­ra Ukrai­na. Även om ryska myn­dig­heter med pres­i­dent Putin i spetsen för­nekat di­rekt rysk in­bland­ning finns det be­vis för det.

Assads an­vänd­ning av ke­miska strids­me­del är ock­så ett brott mot folk­rätten. 1993 un­der­teck­nades kon­ven­tionen om för­bud mot ke­miska va­pen. Ef­ter pres­i­dent Obamas hot att bomba Sy­ri­en ef­ter den första be­visade gift­gas­an­vänd­ningen un­der­teck­nade Assad kon­ven­tionen och lämnade ifrån sig sina la­ger av ke­miska va­pen. Det gjorde upp­rörd­heten än större när an­kla­gel­ser kom om ett nytt gift­gas­an­grepp.

Det för­klarar ock­så den fråga som ställts, var­för det krävs kem­va­pen för att upp­rörd­heten ska bli stor. Det be­ror på att an­vänd­ningen av ke­miska va­pen är för­bju­den en­ligt folk­rätten men inte van­liga bomber.

Annons

Folk­rätts­ligt är de tre stor­makternas ”straff­bomber” ock­så ett brott, även om många ser det som mo­ra­liskt rätt.

Det är FN som borde beivra folk­rätts­brott, men när stor­makterna är in­blan­dade kan de med sin ve­to­rätt stoppa så­dana re­so­lu­tioner.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons