Annons

Moderater kräver att bussning omprövas

VISSELTOFTA Moderaterna reserverade sig mot godkännande av dagordningen på Barn- och skolnämndens sammanträde i tisdags. De ville på dagordningen ha med en punkt för omprövning av beslutet att Visseltoftaskolans lokaler ska användas av klasser från Osby tätort.
Osby • Publicerad 20 april 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Lars-Erik Svensson (M) och Lars-Anton Ivarsson (M) ville ta upp beslutet om ”bussning” av elever från Parkskolan i Osby till Visseltoftaskolan igen på sammanträdet den 17 april.

”Dels är den ekonomiska situationen för Osby kommun hårt ansträngd och alla beslut måste kunna omprövas, dels är beslutet om att bussa elever till Visseltofta överklagat. Om överklagandet bifalles i rätten skulle vi åter stå på ruta ett utan alternativ” skriver Svensson och Ivarsson i sin reservation, för att få upp frågan till ny politisk prövning.

Annons

Trots att punkten aviserats redan den 19 mars till ordförande för nämnden fanns frågan inte med på tisdagens agenda varför Lars-Erik Svensson yrkade på att punkten skulle in på dagordningen.

Efter votering i frågan var det endast de två ledamöterna från moderaterna som röstade för att ompröva beslutet.

De båda partikamraterna menar att det framkommit nya frågeställningar som inte var kända vid beslutet och att frågan därför borde tas upp igen. De menar att använda Naturbruksgymnasiets till Parkskolans högstadieelever inte har utretts och inte har kostnadsberäknats.

De menar också att de ekonomiska konsekvenserna med att låta Parkskolans elever gå i Visseltoftaskolan inte är helt klarlagda.

Det beslutade förslaget att skjutsa elever från Parkskolan till Visseltoftaskolan har stött på stort motstånd från föräldragrupper.

Barn- och skolnämnden tog under § 3 Information på dagordningen upp klagomålen/överklagandet angående beslutet att elever från årskurs 3 på Parkskolan ska använda Visseltoftaskolans lokaler under läsåret 2018/2019 samt att de ska åka skolskjuts dit.

”Vid beslut på Barn- och skolnämndens möten 180206 och 180306 var det en tydlig majoritet för ovan nämnda beslut. Det har heller inte framkommit några nya uppgifter i ärendet. Därför finns inga sakliga skäl att hantera det politiskt igen. Vi kommer informera Barn- och skolnämnden om det inkomna klagomålet/överklagan vid nästa möte 180417,” står det i kallelsen till sammanträdet i tisdags.

Beslutet den 6 mars i Barn- och skolnämnden är skickat till förvaltningsrätten för laglighetsprövning. Skolinspektionen har tittat på beslutet och konstaterat att det inte bryter mot skollagen.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons