Annons

Allvarlig risk med skolmaten

Hässleholm • Publicerad 23 april 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Västerskolan blir samtidigt av med sin smiley, miljökontorets utmärkelse för god hygien, eftersom det vid inspektionen fanns för många avvikelser.

Det var redan i slutet av november som bristerna uppdagades, vid en oanmäld inspektion. Bland annat saknades rätt utrustning för att kunna kyla ner maten tillräckligt snabbt, och specialkost hanterades och tillagades samtidigt, i samma ugn som vanliga livsmedel.

Annons

Den 14 mars svarade barn- och utbildningsförvaltningen på kritiken och hävdade då att det inte fanns någon risk för att specialkosten skulle kunna kontamineras av övrig kost. Detta eftersom den tillagades överst i en av ugnarna.

En liten ugn för specialkost fanns visserligen – men den var trasig. Nämnden förklarade att den skulle komma att bytas ut.

Nu har miljönämnden svarat med ett föreläggande där livsmedelsinspektören ställer krav på köket. Omedelbart måste rutiner tas fram för hanteringen av specialkost och senast den 11 maj ska dessa samt en faroanalys redovisas.

Utöver kylningen och specialkosthanteringen riktades kritik mot att det saknades tillräckligt med utrymme till förvaring av kylda livsmedel, att underhållet var eftersatt och mot att livsmedel förvarades direkt i emballage med material som inte var avsedda att komma i kontakt med mat.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons