Annons

En stor musikprofil har tystnat

Personligt En av traktens största musikprofiler, Arne Boo, har avlidit i en ålder av 86 år.
Personligt • Publicerad 23 april 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Som tidigare meddelats har Arne Boo, Hässleholm, avlidit i en ålder av 86 år.

Arne Boo, en av Hässleholms musikprofiler, har gått ur tiden.

Annons

Han var yngste son till musikfanjunkaren Karl Axel Boo och Aina Boo. Tidigt kom musiken att prägla Arnes liv och han praktiskt taget växte upp i tonernas värld.

Karl Axel och dennes bror, Sigvard, var båda aktiva musiker och engagerade i många olika musikaliska sammanhang. Bland annat turnerade de båda bröderna med dansorkestern The Hot Boys, som startades redan på 1930-talet.

Så småningom blev Arne också en av musikerna i The Hot Boys och när den äldre generationen tackade för sig, fortsatte Arne med bandet.

Han var en uppskattad trumslagare. Många är inte bara Hässleholmare utan även publik från övriga Sverige som dansat till tonerna av den populära orkestern som så småningom bytte namn till Arne Boos orkester. Några skivinspelningar blev det också, där Bror Lundh stod för den vokala delen.

Arne var också aktiv i Hässleholms musikskola, där han var lärare under många år. Tillsammans med några andra musiklärare startades 1980 en brassensemble som kom att kallas Hässleholms brunnssextett. Deras första officiella framträdande var invigningen av Ljungdala kyrka i Hässleholm den 7 september 1980. Arnes sista engagemang med Brunnssextetten var 2016.

När regementsmusikkåren vid T4 i Hässleholm upphörde 1957 var Arne en av flera entusiaster som beslutade vid ett möte den 8 juli samma år att föra blåsmusiktraditionen vidare och bildade en blåsorkester. Här trakterade Arne också trumpet förutom trummorna. Detta var starten på Hässleholms stadsmusikkår, där även Arnes far, Karl Axel, under många år spelade sousafon.

I slutet på 1960-talet bildades Studiebandet, som var ett storband som spelade storbandsjazz med Arne på trummorna. Bandet hade bildats som en studiecirkel i Studiefrämjandets regi och gav otaliga konserter, ibland med gästartister som Bengt Hallberg, Jan Johansson, Arne Domnérus, Richard Boone, Sonya Hedenbratt och Svante Thuresson.

1976 startade Arne musikaffären ABO-musik hemma i villan på Floragatan. Så småningom växte verksamheten och 1979 flyttades verksamheten till en lokal på Frykholmsgatan.

Arne lämnade verksamheten 1994 men butiken drevs vidare under ytterligare ett antal år i annan regi.

I november 2017 besökte jag tillsammans med Arne och Arnes son, Mats, utställningen I afton dans på Hässleholms hembygdsmuseum. Det blev en nostalgitripp att höra Arne berätta minnen och anekdoter från ett långt och innehållsrikt musikliv, då många minnen vaknade i honom när han såg utställningen som handlar om Hässleholms nöjesplatser genom tiderna. Nöjesplatser som under Arnes omfattande musikliv kom att bli en stor och viktig del.

Annons

Sista gången Arne syntes i musiklivet i Hässleholm var den 30 december 2017 i Hässleholms kulturhus, då Hässleholms stadsmusikkår gav en nyårskonsert.

bild 1/2
Bakom trummorna trivdes Arne Boo som allra bäst. PRIVAT BILD
Arne Boo skulle ha fyllt 87 år i den 5 juli 2018. Arkiv: Marie Strömberg Andersson
Bakom trummorna trivdes Arne Boo som allra bäst. PRIVAT BILD
Arne Boo skulle ha fyllt 87 år i den 5 juli 2018. Arkiv: Marie Strömberg Andersson
Jan-Eric Boo
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons