Annons

Fullträff för Persson på SM

Sport • Publicerad 23 april 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Micke Persson kunde inte ha önskat sig en bättre öppning på SM. Eftersom lördagen och söndagen var två separata SM-deltävlingar såg han med en andraplats och en förstaplats till att det blev rejält klirr i Knoppy Swedish Enduro Cup-kassan (totala SM där samtliga klasser ingår). Han skaffade sig samtidigt ett bra utgångsläge i sin egen klass, SM 1, med 80 poäng – full pott.

– En fin tävling. De har gjort ett väldigt bra jobb med allting. Längre upp i Sverige är det ju snö fortfarande och så kommer man ner hit där det är barmark, säger den 23-årige Karlskogabon Micke Persson som numera kör för sitt eget team MP69 Racing Team och åker SM parallellt med VM.

Annons

På förhand såg banan ganska snäll ut men verkligheten blev en annan.

– Det har kommit fram mycket rötter och stenar så sträcka två var riktigt tuff, den var ganska utslagsgivande. En tuff och krävande bana där de hade fått till bra längd – ett kanonjobb av klubben.

Förhandsfavoriten Albin Elowson gick omkull i ledning på näst sista sträckan på lördagseftermiddagen.

– Synd att han skulle ramla. Vi har nästan vuxit upp tillsammans och har tävlat mot varandra i alla år. Men sen fick jag fokusera på mitt eget så att jag kom i mål hel, säger Persson.

– Albin trillade rätt otäckt och körde snudan i backen. Jag kollade honom innan sträcka fyra och då märkte jag att ljuset var på men där var absolut ingen hemma. Han visade tydliga tecken på hjärnskakning berättar FMCK:s gamla fixstjärna Martin Lind.

Elowson var kvar på sjukhus under söndagseftermiddagen.

Martin Lind hade rollen som banchef.

– Jag har varit lite som en förarrepresentant samtidigt som jag lyssnat på vad tävlingsledningen och SVEMO vill. Jag har varit ett bollplank, förklarar han.

Vad har förarna tyckt om banan?

– Det har inte varit ett enda klagomål från någon. Det är väldigt sällan det är så här bra organisation på ett SM.

Annons

Om du skulle beskriva banan?

– Väldigt teknisk. Det första var lite längre och innefattade gräs, sten och lite i skogen. Sträcka två fick vi in asfalt, betong – allt för att utmana förarna. Och på sträcka tre och fyra nere på Hovdala var där sand och mer åt endurohållet. Det är som att vi har varit i tre helt skilda terränger, det är det som har varit det roliga.

Har du själv något favoritparti?

– Jag satte tänderna i alla i fredags. Jag tycker om sträcka två med mycket tempoväxlingar där det krävs olika tekniker. Från betong till grus, till ett litet sumphål och rötter... du måste ha ett så brett register för att vara en optimerad enduroförare och det är där man ser att de rutinerade förarna drar ifrån.

Tävlingsledaren Mats Johansson strålade ikapp med solen:

– Fantastiska funktionärer, bra väder och enbart positivt från förarna. Det är bara superlativ. Hoppas att kommunen lyssnar och tar lärdom för vi ligger ju risigt på det eftersom de vill ta bort våra träningsmöjligheter på Hovdala. Hoppas detta kan generera något, så att vi kan finnas kvar i framtiden.

Marcus Torkelsson blev bästa hemmaförare och ligger nia totalt i SM 3.

bild 1/9
Andreas Linusson vann lördagens SM-deltävling. Foto: Marika Höghäll
Micke Persson valde innerspåret i slänten på bokbacken på SP2 som kördes på Garnisonen. Foto: Marika Höghäll
Micke Persson vann söndagens SM-deltävling och Hovdalajakten totalt. Foto: Marika Höghäll
Tävlingsledaren Mats Johansson strålade ikapp med solen på Hässleholmsgården. Foto: Marika Höghäll
Bollplanket Martin Lind var banchef. Foto: Marika Höghäll
Lerigt för Torkelsson i Tibro.Foto: Marika Höghäll
FMCK Hässleholms Jonnie Malmros i aktion i bokbacken på Garnisonen. Foto: Marika Höghäll
Franz Löfqvist blev bäste skåning med två fjärdeplatser i SM 2. Foto: Marika Höghäll
Damernas prispall på SM. Ettan Hanna Berzelius flankeras av trean Amanda Elvin och tvåan Martina Reimander. Foto: Marika Höghäll
Andreas Linusson vann lördagens SM-deltävling. Foto: Marika Höghäll
Micke Persson valde innerspåret i slänten på bokbacken på SP2 som kördes på Garnisonen. Foto: Marika Höghäll
Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons